Grevinde Alexandra siger nej til statsydelse med virkning fra juli 2020, når hendes yngste søn bliver 18 år.

Det oplyser hendes advokat, Bjarke Vejby.

I årevis har det været diskuteret, hvorvidt det var i orden, at Grevinde Alexandra modtager millioner fra den danske stat årligt, når hun ikke længere selv er en del af det danske kongehus.

Og nu har hun altså selv frasagt sig den årlige statsydelse.

Tidligere på året kom det frem, at Grevinde Alexandra modtager 2,4 millioner kroner om året før skat i årpenge fra staten. Til sammenligning modtager Statsministeren, Lars Løkke Rasmussen (V), 1,5 millioner kroner om året.

Statsministeren selv oplyser, at han har stor respekt for Grevinde Alexandras beslutning om at frasige sig statsydelsen.

'Jeg har noteret mig, at grevinde Alexandra har meddelt, at hun, når prins Felix fylder 18 år, ønsker at frasige sig den ydelse, som hun modtager fra den danske stat, så længe hun fortsat er erhvervsaktiv. Det tager jeg til efterretning, og det er en beslutning, som jeg har stor respekt for,' udtaler statsministeren i en udtalelse på statsministeriets hjemmeside.

Grevinden er ikke omfattet af nogen pensionsordning, og derfor vil hun fra det tidspunkt, hvor hun ikke er erhvervsaktiv længere, ikke frasige sig det fulde beløb. Hun vil fra dette tidspunkt modtage et beløb svarende til en tjenestemandspension, som altså også vil være væsentligt lavere end den nuværende ydelse.

Den store udbetaling har ofte mødt kritik, blandt andet fra kongehuskritiker og forfatter til flere bøger om kongehuset, Trine Villemann.

»Når vi har valgt at have et monarki, skal vi selvfølgelig betale for det, men det er problematisk, når vi skal betale til folk, der ikke længere  er medlem. Desuden har hun en bestyrelsespost, hvilket er lønnet. Alle indtægter, som grevinden har, kan hun beholde. Som den eneste i Danmark på offentlig ydelse skal hun ikke modregne sine indtægter. Selv ministre, når de går på pension, skal modregne yderligere indtægter,« sagde hun til BT tilbage i februar.

Politisk har det også flere gange været omdiskuteret, hvorvidt det er i orden, at Grevinde Alexandra modtager de mange millioner årligt, men politisk har man altså ikke ændret på Grevindens årpenge.

BT har forsøgt at få en kommentar fra grevinde Alexandra, men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. Det oplyser hendes private sekretær.

/ritzau