Alle europæiske kongehuse inviteres til nationaldag i Monaco, så fyrst Albert II kan møde sine »kollegaer«.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I nær fremtid får dronning Margrethe og prins Henrik en invitation fra Monacos nye fyrste, 47-årige Albert II, som gerne vil møde sine nye kollegaer i alle de europæiske kongehuse og statsledere fra andre europæiske lande. De inviteres til lilleputstatens nationaldag 19. november.

Albert II går ikke i små sko, når han inviterer. Han håber selvfølgelig på, at alle vil komme, selv om det nok vil blive svært at lokke den britiske dronning Elizabeth ud af landet. Albert må så nøjes med den britiske tronfølger, prins Charles og hans nye kone, hertuginden af Cornwall.

Men Albert kan regne med, at både det norske, svenske, danske, hollandske, belgiske og spanske monarki foruden fyrstendømmerne Luxembourg og Liechtenstein vil lade sig repræsentere.

Store visioner
Monacos nye fyrste har store visioner for sit lille land. Han vil ikke styre så enevældigt som sin afdøde far, men er helt bevidst om, at Monaco skal bevare sin position som et finansielt centrum. Han ser også gerne, at fyrstendømmet i endnu højere grad bliver et in-sted for kongresser og internationale konferencer, hvor også meget andet end økonomi er på agendaen.

Det danske kongehus har først i de senere år fået en tættere forbindelse med Monaco. Det skyldes ikke mindst, at Monacos prinsesse Caroline giftede sig med prins Ernst August af Hanover i januar 1999. Han er i familie med Dronningen.

Parret kom da også til dronning Ingrids begravelse og meldte deres ankomst til brylluppet mellem Kronprinsen og Mary. Men ellers har de kongelige forbindelser Danmark og Monaco imellem været det årlige julekort, som Margrethe og Alberts far, fyrst Rainier III, udvekslede.

Kommer til Danmark
Endnu er der ikke taget stilling til, hvilke lande Albert officielt vil besøge efter sin nye status som regent, men Danmark er bestemt et af dem, fortæller pressetalsmand på slottet i Monaco, Nicolas Saussier.

Sidst på måneden rejser fyrst Albert til Norge, men der er ikke planlagt møder med nogen af de norske kongelige, fortæller Nicolas Saussier.

Men Albert II træder i sin tip-tip-tip oldefar Albert Is fodspor, når han tager til Spitsbergen for at opleve lys, himmel og fjeld i fantastiske pastelfarver på verdens nordligste fodtur ved Svalbard. For 100 år siden gik Albert I, der blev kaldt videnskabsfyrsten, den samme tur.

Prins Albert er meget interesseret i andet end det jetset-liv, han hidtil er blevet personificeret med, og akademisk er han ingen novice. Han har bl.a. studeret på Amherst College i Massachusetts. Fagene var statskundskab, politik, økonomi, psykologi, filosofi og engelsk litteratur. Hans resultater inden for den akademiske sfære betragtes af kyndige som imponerende.

God sportsmand
Derudover har han gjort sig stærkt gældende i sportens verden. Han var sin skoles bedste mellemdistanceløber, på Amherst trænede han spydkast, og i fire år spillede han på Monacos fodboldlandshold. Han har sort bælte i judo og har tre gange deltaget i olympiske lege med Monacos bobslæde-team.

Om han kan få rystet det playboy-image af sig, vil tiden vise. Han har intentionerne.

Måske for at skabe mere respekt om sig som ansvarsfuld har han vedkendt sig, at han er far til Alexandre, to år, der har en sort mor, men Albert hævdes også at være far til en amerikansk pige, 13-årige Jazmin Grace Grimaldi. Det er et faderskab han aldrig har vedgået, men heller ikke benægtet.

Dameglad fyrste
At Albert godt kan lide damer, har han aldrig forsøgt at skjule. I et interview på fransk TV meldte han ud, at tre andre kvinder hævder, at han er far til deres børn.

Hvor mange »uægte« børn, Monacos nye fyrste end måtte have, er der ingen, der kan komme på Grimaldi-tronen. Det har hans afdøde far, fyrst Rainier, der regerede i hele 56 år, sørget for ikke kan ske legalt. Kun børn født i legitime forhold kan komme på tale.

Alle Europas kongeligt interesserede har sat lup på Albert og Grimaldi-dynastiets fremtid efter fyrst Rainiers død, fordi Albert ikke har giftet sig. Lige nu er søsteren, prinsesse Carolines ældste søn, Andrea Casiraghi, nummer to i tronfølgen.