Cahors. Selv om det er vemodigt for dronning Margrethe at holde sommerferie i Frankrig uden prins Henrik ved sin side, så nyder dronningen alligevel at være tilbage.

Det siger dronningen på et pressemøde på Château de Cayx i Sydvestfrankrig torsdag.

- Det er selvfølgelig anderledes at være her alene, men det er godt at være tilbage, siger hun.

- Han kommer ikke lige ind ad døren og spørger, om vi skal gøre dit eller dat. Det skal jeg selv tage stilling til. Det må jeg lære at leve med, og det gør jeg også. Der er mange på min alder, der er i samme situation, siger dronning Margrethe.

Dronningen er i øjeblikket på ferie på slottet, og hun har budt dansk og fransk presse indenfor. Anledningen er, at den franske præsident, Emmanuel Macron, kommer på statsbesøg i Danmark 28. og 29. august.

Pressemødet finder sted, et halvt år efter at prins Henrik døde 13. februar.

Siden har dronningen deltaget i en række officielle begivenheder, men det er første gang siden prinsens død, at der holdes pressemøde og dermed første gang, at dronningen offentligt taler om hans død og tiden efter.

- Jeg var meget glad for, at den allersidste tid blev meget fin og værdig og en smuk afslutning på hans tilværelse, siger dronning Margrethe om prins Henriks sidste tid.

- Den måde, som folk sluttede op om os på, var virkelig rørende. Det blev til en bølge, man red igennem det hele på. Det var virkelig positivt, og det var jeg meget glad for, siger hun.

Rammerne for pressemødet er oplagte, for Château de Cayx havde en særlig plads i prins Henriks hjerte. Han er opvokset i omegnen af slottet, og det var her, han producerede vin.

- Hele min mands familie bor her på egnen, og den er talstærk. Det gør det meget livligt og morsomt, siger dronningen om sit ophold uden prinsen.

Pressemøder på Cayx var en fast tradition i august gennem flere år. Det var på det tidspunkt regentparret holdt sommerferie på slottet, og de benyttede anledningen til at fortælle om stort og småt i kongehuset.

Men med undtagelse af 2014 har der ikke været holdt pressemøder siden 2008.

/ritzau/