Dronningen og prins Henrik tilbragte ikke så meget af hans sidste tid sammen, fordi han var syg. Regenten er dog lykkelig for den afslutning, hans liv fik. Det fortalte hun på pressemødet på Chateau de Cayx torsdag.

Vinrankerne står snorlige, så langt øjet rækker, og på terrassen foran det gamle vinslot fra 1300-tallet sidder den danske regent - som så mange gange før - på en havestol foran pressen.

Men i år er det anderledes. Der er kun en stol ved det lille runde glasbord foran majestæten.

Et halvt år efter sin mands død er dronning Margrethe tilbage på det slot, som stod hans hjerte så nært. Regentparret holdt mange ferier i det sydfranske sammen, men i år er det første gang, Dronningen er på Cayx alene.

»Det er anderledes, når man er her alene, men det er dejligt at være tilbage,« fortalte hun, da hun veloplagt tog imod den franske såvel som den danske presse på Cayx.

Det er det første pressemøde, majestæten holder på Cayx i årevis, og det er også første gang efter prins Henrik død, at hun inviterer pressen indenfor.

I mange år var det en fast tradition, at regentparret tog imod pressen, når de opholdt sig på prinsens hjemegn. Dronningen slog dog med det samme fast, at det ikke er et tegn på, at de årlige sommerpressemøder på slottet vender tilbage.

Anledningen er nemlig den franske præsident Macrons besøg i Danmarks sidst på måneden, men talen kom meget naturligt også til at handle om prins Henrik.

Dronningen Margrethe lagde ikke skjul på, at hun savner ægtemanden gennem mere end 50 år.

»Han kommer ikke ind ad døren og spørger, om vi skal dit eller dat. Det må man lære at leve med. Det gør man jo også. Det ved jeg. Jeg har jo mange venner, der er i samme situation,« siger hun og tilføjede:

»Vi tager dagene, som de kommer. Det er den eneste måde, man kan leve på.«

Mange har de senere år spekuleret i, hvorvidt Dronningen vil abdicere og overlade tronen til kronprins Frederik, men hun slog endnu en gang fast, at hun bliver, så længe hun har kræfterne til det. Faktisk understregede hun, at det i høj grad er hendes officielle pligter, der hjælper hende gennem sorgen.

»Jeg er så heldig, at jeg stadig har et arbejde. Det er en kæmpe hjælp. Det er faktisk mægtig godt og sundt. Så ryger man ikke ned i grøften,« sagde hun.

Prins Henrik gav flere gange udtryk for, at han følte sig ydmyget, fordi han ikke var ligestillet med sin hustru. En følelse, som sidste år fik en meget konkret konsekvens, da han besluttede, at han ikke ville begraves ved siden af hende.

»Det var hans beslutning. Han var jo et frit menneske. Det respekterer jeg,« sagde hun og afslørede også, at prinsens aske endnu ikke er spredt over Øresund, som han havde ønsket det.

Kort før prinsens død kom det frem, at han var dement, og regenten forklarede, at hans sygdom fik stor indflydelse på deres samliv til sidst.

»Det sidste halvandet års tid var vi ikke helt så meget sammen, fordi han ikke var så rask. Det var, som det var. Jeg var meget glad for, at den sidste tid blev så værdig og smuk en afslutning på hans tilværelse,« sagde Dronningen.

Der var ingen tvivl om, at Dronningen blev rørt, da talen faldt på prins Henriks død og begravelse, og hun takkede danskerne for deres støtte.

»Den måde, folk sluttede op om os på, var noget af det mest rørende, jeg kan forestille mig. Det var en kæmpe støtte. Det blev en bølge, man red igennem det hele på.«

Cayx var prinsens et og alt, og da han blev bisat i februar, var det jord fra markerne omkring Chateau Cayx, der blev brugt ved jordpåkastelsen.

Gennem årene har regentparret nydt den fred og forholdsvis anonyme tilværelse, de kan have på slottet. Folk i den tilstødende by Cahors kender dem, ved, hvem de er, men lader dem ellers være i fred.

Prins Henrik gav for en del år siden udtryk for, at det var hans ønske, at Kronprinsen skulle arve slottet. Men det var i 2008, da prins Joachim var landmand på Schackenborg, og det virkede naturligt, at også kronprinsen og hans familie fik deres eget landsted. Meget er sket siden da, og endnu er der ikke meldt noget officielt ud om, havde der skal ske med slottet.

På pressemødet torsdag ville Dronningen ikke give et klart svar på det spørgsmål, men understregede altså, at hun håber, hun selv kan blive ved med at tage tilbage i årene fremover, ligesom hun også håber, at hendes sønner vil bevare tilknytningen til stedet.

»Jeg regner med, at de (kronprins Frederik og prins Joachim, red.) finder ud af det.«