Jes Dorph har dækket kongelige begivenheder for TV2 i 22 år.

Jes Dorph-Petersen er tv-general for sidste gang, når han sammen med Natasja Crone guider seerne igennem Dronning Margrethes 40 års regentjubilæum, der kommer til at strække sig over tre dage.

- Jeg begyndte med at blive sendt til den norske konges begravelse helt alene og sad tre bokse fra DR's hofreporter Poul Jørgensen, men jeg var ikke spor nervøs, for ingen hørte, hvad jeg sagde. Dengang havde Danmarks Radio nærmest monopol på seerne ved kongelige begivenheder, men det gik vi da heldigvis lavet om på, beretter Jes Dorph.

Det royale panel

Første gang, Jes Dorph dækkede en kongelig, dansk begivenhed var, da Dronning Margrethe fyldte 50 år i 1990.

- Lidt inspireret af Flemming Toft trak jeg Claus Hagen Petersen med ned i kælderen på TV2 ´ s kontor på Sortedamsdosseringen som medkommentator, og så fik vi lidt efter lidt samlet det royale panel-koncept, sådan som man kender det idag, med Ulla Terkelsen, majoren fra garderhusarerne og Anne-Mette Krakau, fortæller Jes Dorph-Petersen, der er glad for at have været med til at skrive royal tv-historie.

- Første gang, vi tævede Danmarks Radio, var ved Prins Joachims bryllup med Alexandra, hvor vi sendte fra Egholm Slot, og jeg håber også, at vi vinder denne gang. Vi kommer til at sende rigtig meget lørdag og søndag fra vores lille glasbur på Amalienborg Slotsplads, hvor vi har samlet den gode, gamle garde.

Aldrig min opgave

Umiddelbart føler han sig meget rolig.

- Det er meget unostalgisk for mig, at det er sidste gang. Det er meget godt at prøve noget andet, og det vil komme meget bag på mig, hvis jeg bliver rørt. Det har jeg været til Dianas begravelse, til Kronprinsens bryllup og dronning Ingrids begravelse. Mit største job ved Dianas begravelse var faktisk at trøste Ulla Terkelsen, fortæller Jes Dorph, der vil være tilstede som reporter i Det Gule Palæ, når der er pressemøde med Dronning Margrethe.

Uden et sekunds tøven afviser han, at han skulle have skabt dansk tv-historie som den første, der laver et direkte interview med regenten.

- Det har aldrig været på tale. Den opgave har aldrig været min. Det har hele tiden været en selvfølge, at det skulle Ulla Terkelsen, der er det helt rigtige valg. Vi snakkede om det, før jeg sagde op, og jeg er lettet over, at jeg ikke skal stå for det.

Der bliver ingen farvelscener, når rulleteksterne løber over skærmen søndag aften.

- Jeg bryder mig ikke om, at værter vinker og siger farvel. Det er altfor krukket. I øvrigt står jeg til rådighed for alt forefaldende arbejde frem til 1. april.

Kommer du til at savne Jes Dorph? Eller er du glad for, at der nu kommer nyt blod på skærmen ved royale begivenheder?

Kom med din mening under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.