Det officielle forlovelsesbillede af prinsesse Madeleine og Chris O'Neill
Det officielle forlovelsesbillede af prinsesse Madeleine og Chris O'Neill Foto: HANDOUT

De svenske skatteydere kan trække vejret roligt.

For når den svenske party-prinsesse Madeleine næste år bliver lovformeligt viet til sin stenrige engelsk/amerikanske forlovede, Chris O'Neill, bliver det ikke staten, men pappa-kongen, som betaler for sin yngste datters bryllup. Det skriver den svenske avis, Expressen.se.

- Det er ikke aktuelt, at staten, det vil sige skatteyderne, skal betale prinsesse Madeleines bryllup. Det er kongen, som betaler. Familien Bernadotte har jo en formue, som de har forvaltet i et par hundrede år, siger det svenske kongehus kommunikationschef, Bertel Ternert.

SWEDEN ROYAL WEDDING

Det har nemlig bruset så småt med forargelse i flere svenskere, hvis det viste sig, at det var skatteyderne og ikke den kongelige familie selv, som skulle betale for party-prinsessens bryllup.

Især fordi Madeleine gifter sig ind i en i forvejen meget velhavende familie. Men også fordi, Madeleine i de senere år har været udsat for en del kritik.

Den har både gået på hendes fravær i hjemlandet, at hun ikke passede sine kongelige pligter i Sverige. Og så har kritikerne været efter Madeleines arbejde i dronning Silvias private projekt, World Childhood Foundation.

Den kongelige familie har dog svaret lidt igen på kritikken. Det svenske hof har nemlig tidligere meldt ud i de svenske medier, at Madeleines ophold i New York ikke 'belaster' den svenske statskasse.Prinsessen får nemlig penge til at leve for af sin familie.

De kritiske røster er dog ikke forstummet efter Madeleine og Chris O'Neill for knap en måned siden offentliggjorde deres forlovelse, der skal kulminere i et bryllup i prinsessens hjemland næste år.

Faktisk kom der yderligere ved til forargelsens bål, da Aftonbladet i sidste uge afslørede, hvordan Chris O'Neill via firmaet Noster Capital deponerer sine indtægter i skatteparadiser i henholdsvis Delaware og på Caymann Island.

Forargelsen var så stor, at Chris O'Neill helt utraditionelt via sin advokat tog til genmæle i de svenske medier. Sammen med sin advokat sendte han et brev til medierne, hvor de punkt for punkt gennemgik kritikpunkterne.

Blandt andet har Chris O'Neill nu skudt historien ned om, hvordan han donerede 100.000 dollars til World Child Foundation, for at gøre indtryk på prinsessen.

I brevet hævder han, at hans donation blev givet i eget navn. Lige som han også forsvarer, at Noster Capitall, som han er medejer af, sender sine millionindtægter i skattely med, at det er almindelig praksis i USA.

Men det tyder på, at det kommende medlem af den svenske kongefamilie er blevet klar over, at kongelige og deres ægtefæller skal fare med lempe.

I brevet skriver Chris O'Neill nemlig, at han inden sit bryllup vil afstå for at foretage økonomiske investeringer, som har tilknytning til Sverige.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.