I videoen for oven kan du se, hvordan det så ud, da dronningen blev fejret på Amalienborg i mandags.

Traditioner og kongehuset hører unægtelig sammen. Og dronning Margrethe gjorde brug af en af kongehusets særlige traditioner for at mindes prins Henrik på sin fødselsdag.

Hun stod på balkonen på Amalienborg som så mange gange før og vinkede ud til folket. Det var ikke første gang, hun stod alene, men det var første gang, at hendes fødselsdag blev fejret efter tabet af Prins Henrik, der gik bort den  13. februar.

Men selv om prins Henrik ikke længere fysisk kunne være til stede, så var han alligevel til stede på en særlig måde, da dronning Margrethe mandag fejrede sin 78. års fødselsdag. Dronningen valgte nemlig at hædre sin afdøde mand ved at bære nogle af de specielle smykker af guld og turkiser, som hun gennem årene har fået af ham i gave til sin 60 års, 70 års og senest 75 års fødselsdag.

Selve turkiserne har prins Henrik købt i Egypten, som han elskede at feriere i. Det er dog guldsmeden Torben Hardenberg, der har lavet de særlige smykker, der blandt andet består af en broche og nogle øreringe, og som kan bæres i forskellige variationer. Guldsmeden har tidligere fortalt om smykkerne i et interview med BT:

»Jeg har lavet brochen til Dronningens 60 års fødselsdag, mens ørenringene blev udført til hendes 70 års fødselsdag. Halskæden, der er af ældre dato, er kommet til nu, og er en gave fra prins Henrik,« forklarede Torben Hardenberg i 2015, hvor Dronningen havde båret smykkerne til sin private fødselsdagsfest på Fredensborg Slot.

Dertil kommer et halssmykke, som prins Henrik selv købt til at matche sættet.

Dronningen benytter ikke alle smykkerne hver gang. På sin fødselsdag i mandags bar hun kun den korteste version af øreringene, mens det ud fra billederne er tvivlsomt at se, hvor meget af de resterende smykker hun bar.

Også på sin fødselsdag i 2016 havde dronningen iklædt sig de turkise øreringe.
Også på sin fødselsdag i 2016 havde dronningen iklædt sig de turkise øreringe. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

Kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen vurderer, at det er en bevidst handling fra dronningens side at hædre sin mand gennem smykkerne.

»Jeg synes, det er en meget enkel og samtidig diskret måde at mindes ham på. Det er ikke noget stort signal, men et lille, diskret signal og meget sødt signal,« siger han og tilføjer, at dronningen på den måde følger en tradition, som findes i mange kongehuse.

I 2016 bar dronningen både de turkise øreringe og brochen, da hun tog imod Mexicos præsident Enrique Peña Nieto-
I 2016 bar dronningen både de turkise øreringe og brochen, da hun tog imod Mexicos præsident Enrique Peña Nieto- Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

»Smykker betyder meget i Kongehuset. Man har jo set det med diademer, der går fra generation til generation. Så det at sige det med smykker er en del af kongehusets tradition,« siger han.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Kongehuset til valget af smykker på dronningens fødselsdag, men Kongehusets kommunikationsafdeling har ingen kommentarer.