Det er endnu uvist, hvad der skal ske med Chateau de Cayx. Et halvt år efter prins Henriks død har hoffet endnu ikke meldt noget ud om, hvorvidt en af prinserne skal arve slottet, eller om det skal sælges engang i fremtiden.

»Jeg regner med, at de (kronprins Frederik og prins Joachim, red.) finder ud af det.«

Sådan sagde dronning Margrethe om prins Henriks elskede Cayx, da hun torsdag holdt pressemøde på slottet i anledning af det kommende franske statsbesøg.

Prins Henrik har tidligere udtalt, at det var hans ønske, at hans ældste søn skulle arve slottet. Men det var i 2008, da prins Joachim var landmand på Schackenborg, og det virkede naturligt, at også kronprinsen og hans familie fik deres eget landsted. Meget er sket siden da, og endnu er der ikke meldt noget officielt ud om, havde der skal ske med slottet.

På pressemødet torsdag ville Dronningen ikke give et klart svar på det spørgsmål, men understregede altså, at hun håber, hun selv kan blive ved med at tage tilbage i årene fremover, ligesom hun også håber, at hendes sønner vil bevare tilknytningen til stedet.

Vis mere

Regentparret købte slottet i 1974 blandt andet for midler fra den folkegave, de fik i forbindelse med deres bryllup. Det var vigtigt for prinsen at have et sted dér, hvor han havde sine rødder og tæt på sin franske familie. Gennem årene brugte Dronningen og prinsen Cayx som sommerresidens, og prinsen dyrkede indtil 2015 sin egen vin på de tilhørende marker.

»Hvis der ikke er en dødsbobehandling på slottet, så sidder Dronningen i uskiftet bo og har fuld rådighed over slottet. Så kan hun i sit testamente beslutte, hvem der skal have slottet. Og hun er jo en ældre dame, så mon ikke hun har fået juraen i orden,« siger forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

B.T. har været i kontakt med kongehusets advokat, Henrik Wedell-Wedellsborg, som ikke ønsker at oplyse, hvorvidt Dronningen sidder i uskiftet bo, eller om der er en dødsbobehandling på slottet.

»Jeg vil sige, som jeg har sagt i gennem alle årene: 'Jeg kan ikke - og jeg vil heller ikke - udtale mig om kongehusets forhold. Bobehandling som sådan i Danmark er ikke offentlig',« siger han.

Dronning Margrethe og prins Henriks fotograferet ved et af de årlige pressemøder på Chateau de Cayx. (Arkivfoto) Vis mere

I forbindelse med racerløbet Copenhagen Historic Grand Prix i begyndelsen af august spurgte Ekstra Bladet prins Joachim, hvordan fremtiden for slottet ser ud. Det spørgsmål bekom tydeligvis ikke prinsen vel, og han forlod interviewet.

Når hverken Dronningen eller hendes sønner ønsker at svare på spørgsmål om slottets fremtid, skydes det ifølge eksperterne, at der er for mange følelser forbundet med stedet.

»Det er familiealbummet, hun går rundt i. Hun har ikke prinsens død på afstand, men føler, at det er for tæt på. Men det er interessant, hvad der kommer til at ske, for det er jo den franske forbindelse i kongehuset,« siger Søren Jakobsen, som sagtens kan forestille sig, at prins Henriks ønske om at give slottet til hans førstefødte går i opfyldelse.

»Det vil være naturligt, at kronprinsparret også har mulighed for at være lige så private, som regentparret har været.«

Vis mere

Det tror kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen ikke. Han mener, det er mere sandsynligt, at slottet på et tidspunkt bliver solgt.

»Det er svært at vide, hvad det ender med. I øjeblikket lader det ikke til, at kronprinsparret ønsker at holde ferie dernede. Sandsynligvis vil de afhænde det. Men det er ikke nødvendigvis noget, der er taget stilling til endnu,« siger han.