For Erik Brandt var det forudsigeligt, at hans nære ven prinsgemalen har truffet det usædvanlige valg at gå på pension. Måske fordi prinsgemalen er træt af kritikken

Det kom bag på de fleste, da dronning Margrethe i sin nytårstale bekendtgjorde prinsgemalens pensionering. Men ikke for de nære venner Erik Brandt og Christian Kjær.

»Jeg vidste det ikke. Men det var forudsigeligt for mig. For han er jo sine meningers mand. Han er stædig, og man kunne forestille sig, at han ikke synes, han skal kritiseres. Det synes jeg heller ikke, for han har gjort et flot stykke arbejde for landet. Vi burde takke ham af vores fulde hjerter,« siger modemanden Erik Brandt, der er en nær ven af prinsgemalen, til spørgsmålet, om det kom bag på ham, at prins Henrik nu går på pension.

Men han havde ikke forventet, at vennens pensionering ville blive meddelt af dronning Margrethe selv midt i nytårstalen. Derfor hoppede Erik Brandt, som så mange andre, også hjemme i sofaen, da Dronningen midt i sin nytårstale bekendtgjorde sin mands selvpensionering.

»Det kom bag på mig, at Dronningen sagde det under nytårstalen. Først troede jeg ikke mine egne ører. Men jeg undrede mig, for Hendes Majestæt er jo altid så sikker på hånden, og jeg kunne godt se, at der var noget. For det med papiret (at Dronningen rodede rundt i papirerne midt under sin tale, red.) har jeg aldrig set før,« fortæller Erik Brandt til BT.

’En fantastisk flot beslutning’

Det forgangne år har været turbulent for prinsgemalen, der flere gange er kommet i modvind på grund af sine gentagne udtalelser om, at han vil sidestilles med sin hustru og kaldes kongegemal. Og ikke mindst da Henrik på grund af sygdom ikke kunne være ved Dronningens side ved hendes 75 års fødselsdag, men alligevel var rask nok til at tage på rekonvalescens i Venedig to dage efter.

»Prinsgemalen er jo et menneske, og hvor hendes majestæt er nødt til at være majestætisk på mange måder, så har prinsgemalen kunnet tillade sig at optræde som den menneskelige del af det fantastiske par. Det er han normalt sluppet godt fra. Men nu er han blevet 81 år og kan godt tillade sig at træde lidt tilbage,« lyder det fra Erik Brandt.

Artiklen fortsætter under billedet

Christian Kjær og prins Henrik. Vis mere

Heller ikke den 72-årige rigmand Christian Kjær, der også er blandt Prinsgemalens nære venner, undrer sig over, at Henrik har valgt at lade sig pensionere som 81-årig.

»Jeg synes, det er en fantastisk flot beslutning, han har taget. Jeg forstår ham fuldt ud, og det er jeg sikker på, at alle, der er fyldt 80 år, også gør,« siger Christian Kjær til BT.

Prins Henrik har selv givet udtryk for, at han glæder sig til at bruge tiden på kunst, musik og litteratur, som står ham nær. Det gør regentparrets franske sommerbolig, Chateau de Cayx også. Derfor er det nærliggende at tro, prinsgemalen vil opholde sig meget mere i det franske, end han har gjort tidligere.

»Ja, han kommer sikkert til at være en del mere på Cayx, som han elsker højt. Men han vil stadig bo i Danmark. Det er der ingen tvivl om,« mener Erik Brandt.

Se billederne i fuld størrelse HER