Da kongeparret fredag havde inviteret til stort anlagt kulturbal, var der for første gang også inviteret repræsentanter fra gastronomiens verden med til fest.

En af de heldige var ejer af og køkkenchef på den trestjernede michelinrestaurant Jordnær, Eric Vildgaard. Og han blev blæst noget bagover, da han pludselig fik en særlig besked.

»Hofmarskallen var lige henne og sige, at nu skulle jeg have dronning Mary til bords, bare lige for at informere mig, så jeg ikke fik et kæmpe chok,« siger Eric Vildgaard.

Trods advarslen måtte køkkenchefen dog lige samle sig efter dén besked.

»Jeg skulle lige sige puha, og jeg fik selvfølgelig et sug i maven. En ting er at være inviteret til bal på slottet, en anden ting er, at man skal have Dronningen af Danmark som borddame.«

»Så holder man lige vejret og bliver ærefrygtig på den mest positive måde. Det var en stor følelse. Meget stor dansk stolthed. En kæmpe ære,« fortæller restaurantejeren, der var inviteret til bal med sin kone, Tina Vildgaard, som han ejer og driver restaurant Jordnær med.

Kokken Eric Vildgaard har taget turen over bl.a. Tinggården, Almanak og Noma, før han åbnede sin restaurant Jordnær i Gentofte, som med tre michelinstjerner, har etableret sig helt i toppen af den danske restaurantscene.
Kokken Eric Vildgaard har taget turen over bl.a. Tinggården, Almanak og Noma, før han åbnede sin restaurant Jordnær i Gentofte, som med tre michelinstjerner, har etableret sig helt i toppen af den danske restaurantscene. Asger Ladefoged

Da Eric Vildgaard satte sig, blev han hurtigt imponeret af dronning Mary, som ikke tøvede med at rose de gæster, hun havde til bords.

»Hun sagde, at kongeparret var så stolte af dansk gastronomi, og det vi betød for Danmark udadtil, og det gjorde mig rigtig stolt på hele restaurationsbranchens vegne. Ikke at vores branche ikke bliver anerkendt, men det var fra højeste sted at få anerkendelsens nik,« forklarer en tydelig stolt Eric Vildgaard, der blandt andet sad til bords med skuespiller Morten Hee, der var dronning Marys bordherre til den anden side, samt forfatter Thomas Korsgaard.

Køkkenchefen kalder aftenen ‘enormt hyggelig’ og var særligt imponeret over, hvor vidende dronning Mary var inden for de fleste områder.

»Vi havde en masse gode snakke rundt om bordet. Dronningen er enormt veltalende, og meget vidende om alle de ting vi snakkede om. Lige fra arkitektur til skuespil og gastronomi snakkede hun med.«

Selvom Eric Vildgaard ikke mangler anerkendelse i gastronomiens verden, hvor de har fået den højeste udmærkelse - tre michelinstjerner - så lægger han ikke skjul på, at han siden fredagens royale bal har haft en lidt rankere ryg.

»Man står da lidt mere begejstret op til sit eget fag, og det her var en helt særlig anerkendelse, der har fyldt vores batterier i lang tid. Det er lige det ekstra nyk op, som man ikke lige forventede at få.«

»Følelsen når man befinder sig blandt den danske kulturelite og bliver anerkendt på lige fod med andre erhverv, den anerkendelse tager vi med videre,« lyder det fra restauratøren.

Når man nu har fat i en af Danmarks allerbedste kokke, så er der jo naturligvis ét spørgsmål, man bliver nødt til at stille. Hvordan var maden egentlig til sådan en royal fest?

»Maden var god, når man tænker på, at det skulle laves til 450 mennesker. Det var godt udtænkt til noget, der kunne tilgodese alles behov. Alt kom på fade, og sådan spiste man også før i tiden, så det var meget traditionelt. Old school, men virkelig godt,« siger køkkenchefen og tilføjer:

»Desserten tog altså førstepladsen. En vanilje panna cotta-kage, og det smagte virkelig lækkert!«