Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Som alle udearbejdende mødre kan prinsesse Marie nikke genkendende til den latent dårlige samvittighed overfor børnene.

Men, som prinsessen påpeger i et stort interview med Morgenavisen Jyllands-Posten, så handler det om at finde balancen mellem frustration over fraværet fra barnet og at passe sin pligter.

- Særligt når vi er væk i længere tid, så bliver jeg ramt af savn og dårlig samvittighed over for Henrik. Det er svært ikke at blive frustreret, men meget vigtigt at finde en balance. En frustreret mor er ikke en god mor. Jeg elsker at være mor og elsker at være hjemme, men jeg har brug for andre stimuli. Jeg kan ikke kun sidde og tænke på min familie, når jeg har mulighed for at hjælpe andre mennesker, forklarer prinsesse Marie om at tackle de frustrationer, hun, som alle moderne mødre, jævnligt oplever i sit moderskab.

For prinsesse Marie handler den dårlig samvittig nemlig ikke kun om at være den forjagede forælder, der som den sidste kommer susende ind i daginstitutionen, mens en utålmodigt ventede pædagog står og venter med barnet, der sveder tran i flyverdragten.

Marie og Joachim må i deres egenskab som prins og prinsesse af Danmark ind imellem rejse væk fra deres lille dreng, prins Henrik, i længere tid ad gangen. Så sent som i efteråret, hvor parret efterlod deres lille prins hjemme på Schackenborg, mens de selv stod i spidsen for designfremstødet i Japan, Denmark in Daikanayma . Her var parret væk fra den 29. oktober til den 4. november.

Samtidig kræver de officielle besøg et stort forberedelsesarbejde med mange møder og aftaler inden selve besøget.

Udover de officielle besøg i udlandet har prinsesse Marie også travlt med at passe sine protektorater. Indtil nu har prinsessen sagt ja til at være protektor for Copenhagen Jewellery Fair og Bella Nordic Jewellery Award, Danmarks Skiforbund, Den danske UNESCO-nationalkommission, Folkekirkens Nødhjælp, Landsforeningen Autisme, Prix littéraire de Ambassadeurs og Tønder Festival. Derudover har AIDS-Fondet netop fået prinsesssen som protektor, og hun arbejder også tæt sammen med Syddansk Universitet for at unge skal få styrket kendskabet til universitet.

Alle prinsessens protektioner er nøje udvalgt af Marie selv. Det skyldes, at hun vil være en aktiv protektor og ikke bare en kransekagefigur for organisationen eller foreningen. Prinsesse Marie vil nemlig gøre en forskel.

- Det største privilegium er, at man som prinsese kan skabe opmærksomhed om vigtige sager. At jeg har mulighed for at gøre en forskel! Jeg er for eksempel blevet protektor for AIDS-Fondet for nylig, hvilket jeg glæder mig utrolig meget til. Der er så mange hiv-smittede, der lever i ensomhed på grund af fordomme, fordi de er bange for andres reaktioner. Der er stadig alt for mange, der dør, og alt fo rmange er børn. Det er stadig en sygdom, der er set som et tabu. Det vil jeg gerne være med til at gøre opmærksom på, siger prinsessen om sin indsats som protektor.

Et andet område, der har prinsessens store bevågenhed, er kommunikation og uddannelse af unge mennesker.
 
- Jeg arbejder med Syddansk Universitet for at få udenlandske studerende til at komme til Danmark. Jeg tror meget på internationale studiemiljøer. Det udvider din horisont, forklarer Marie.

Her er prinsessen meget på hjemmebane, fordi hun selv har boet, læst og arbejdet i andre lande end sit tidligere fædreland, Frankrig.
 
- Jeg har lært utrolig meget ved at arbejde og opholde mig i udlandet, fastslår prinsesse Marie.

Andre læser også