Selvom kronprins Frederik og prins Joachim er født ind i den danske kongefamilie med blot 13 måneder mellem dem, er der meget stor forskel på, hvordan de håndterer deres royale titler.

Men hvem egner sig egentlig bedst til at være konge af Danmark? Det har BT spurgt to kongehuseksperter om.

Kronprins Frederik har i løbet af sin ungdom og i sine voksne år fået en del kritik for sin usikkerhed og generthed i offentligheden. Netop den kritik berører han i sin biografi 'Under Bjælken', hvor han afslører, at livet som kongelig falder hans lillebror mere naturligt, end det gør for ham.

Foto: Leif Nyholm
Foto: Leif Nyholm Foto: Leif Nyholm
Vis mere

Det udsagn er kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen enig i.

»Joachim har vist en større naturlighed og glæde ved sine offentlige roller og offentlige ageren. Det falder ham lettere. Der har været en del lejligheder, hvor man ligefrem har kunnet mærke Kronprins Frederiks ubehag - ikke uvilje men ubehag. Jeg tror, kronprinsen gerne vil være konge, det passer bare ikke til hans personlighed. Det har været noget, han skulle vænne sig til og øve sig i,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Selv mener Kronpris Frederik, at hans usikkerhed og generthed i offentligheden blandt andet skyldes, at han og Joachim aldrig blev sat ind i, hvad det ville sige at være kongelige.

'De (dronning Margrethe og prins Henrik, red.) var ligesom beklemte, tøvende og kunne ikke rigtigt finde ud af at fortælle det til os. Det var et stort minus. Det gjorde mig usikker og til tider sky og kejtet, og senere fik jeg slag for det i pressen, fordi jeg opførte mig mærkeligt,' forklarer Kronprins Frederik i biografien 'Under Bjælken.'

Kronprins Frederik mener ikke, at hans forældre har været gode nok til at indsluse ham i rollen som kongelig. Foto: Allan Moe
Kronprins Frederik mener ikke, at hans forældre har været gode nok til at indsluse ham i rollen som kongelig. Foto: Allan Moe Foto: Allan Moe
Vis mere

Selvom Frederik har måttet kæmpe for at finde sig til rette i rollen som kronprins, understreger Sebastian Olden-Jørgensen, at det langt fra er ensbetydende med, at lillebror Prins Joachim ville være en bedre konge:

»Performertalent er jo kun én side af det. Der er også andre faktorer som engagement og det hårde arbejde. Det er rigtigt, at Joachim fra naturens hånd har en større evne til at håndtere den offentlige del, men så er der andre sider af rollen, som han ikke egner sig ligeså godt til.«

Også forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen lægger stor vægt på, at de to brødre er vidt forskellige og har forskellige forcer i deres måde at håndtere rollen som royal.

»Nogle elsker autoritet, som er repræsenteret i form af Joachim, mens andre godt kan lide den mere afslappede metode, som Kronprins Frederik repræsenterer,« siger Søren Jakobsen og tilføjer:

»Tiden arbejder for Kronprins Frederik. Vi er mere afslappede i det moderne Danmark, så tidsånden og kronprinsens udvikling vil komme til at ramme hinanden på en god måde i en ikke fjern fremtid.«

Mary er det bedste kort

Begge kongehuseksperter er enige om, at særligt én person har haft stor indflydelse på, at Kronprins Frederiks omdømme blandt danskerne har forbedret sig meget i løbet af de seneste år.

»Han har giftet sig med en kvinde (kronprinsesse Mary, red.), som har mere i sin lillefinger, end han har i hele kroppen. Man må aldrig glemme, at kongehuset er et familiefirma, og det at være regent indebærer at være del af et team, så hun kan kompensere for hans svagheder og er derfor en meget stor del af løsningen på hans problem,« Sebastian Olden-Jørgensen.

Kronprinsesse Mary besøger Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm i forbindelse med Liveable Scandinavia 2017.
Kronprinsesse Mary besøger Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm i forbindelse med Liveable Scandinavia 2017. Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Vis mere

»Mary er kronprinsens bedste kort. Hun har meget mere naturlig empati end ham. Hun har vist fra start, at hun er perfekt i sin rolle. Hun har en fantastisk evne til at modtage alle i øjenhøjde - det gælder både små børn og ældre mennesker, og hun gør det på en helt naturlig måde,« lyder det fra Søren Jakobsen.