Danskerne mangler stadig at få en forklaring fra prinsgemalens egen mund om, hvorfor han har valgt at gå på pension. Men det har Henrik tilsyneladende ikke tænkt sig at give.

Iklædt en stor, grøn kappe, brune plusfour i velour, lange, gule strømper med kvaster, som dinglede lige under de royale knæ. Og som kronen på værket tronede en hvid pelshue, der varmede prinsgemalens ører i den kolde skov, hvor sneen dalede ned.

I går havde prinsgemalen sin første arbejdsdag, efter han officielt er gået på pension. Arbejdsdagen blev tilbragt i Gribskov i Nordsjælland sammen med gode venner, som han havde inviteret til jagt. Men da pressen spurgte til hans pension, var det eneste svar fra Henrik:

»Jeg nyder min pension. Men i dag svarer jeg ikke på spørgsmål, der må kun tages billeder,« lød det fra en storsmilende Henrik.

Klinger hult

Men det knappe svar klinger hult i ørerne på to kongehuseksperter. Historiker Jon Bloch Skipper peger på, at især den måde, som kongehuset har valgt at kommunikere Henriks pension på, kunne have været håndteret bedre.

»At Dronningen sagde, som hun gjorde, åbnede for nogle spekulationer. For man kunne jo have valgt at sige, at prinsgemalen er dårligt gående, eller hans helbred er svigtende, men at han selvfølgelig i videst muligt omfang vil forsøge at leve op til sine repræsentative forpligtelser. Så ville man stadig have holdt fast i, at han vil gøre, hvad han kan, for at leve op til sine pligter. Men det valgte man så ikke. Og så er det jo klart, at den er ikke lukket ned, men stadig ligger og ulmer,« lyder det fra historikeren Jon Bloch Skipper til BT.

»Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ’drosle ned’ - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv,« lød det fra Dronningen i nytårstalen, der fik danskerne til at hoppe i sofaen.

»Jeg synes heller ikke, den er helt optimalt håndteret kommunikationsmæssigt. Og så længe den ikke bliver lukket bedre, så er det journalisternes pligt at blive ved at være nysgerrige,« påpeger historikeren.

Står vi med et uforløst spørgsmål?

»Den måde, kongehuset har håndteret det på, har i hvert fald bidraget til det, ja,« mener Jon Bloch Skipper.

Det er Lars Hovbakke, historiker og kongehusekspert, helt enig i.

»Det var meget fint, at Dronningen sagde det i sin nytårstale, og der blev sendt pressemeddelelser ud bagefter, men jeg tror, der er mange, som gerne vil have det suppleret med prinsgemalens egne ord om, hvorfor han er gået på pension,« siger Lars Hovbakke til BT.

Rejste til Italien

For selv om prinsgemalen altså ikke længere deltager i de officielle arrangementer, har han alligevel haft overskud til at rejse til Italien.

I søndags kunne BT fortælle, at prinsegemalen var taget til Napoli, hvor han besøgte kunstneren Marco Giuseppe Ferrigno, der er berømt for at lave figurer i træ til krybbespil. På den tur var prinsgemalen i et prægtigt humør.

Det var han også torsdag morgen i Gribskov, hvor han ankom i hestevogn til sit eget jagtselskab med sine to gravhunde. Da jagtselskabet ville begive sig ind i den sneddækkede skov, måtte man vente nogle minutter. Henrik insisterede nemlig på at køre de to hvide heste, der trak hestevognen. Der blev det igen tydeligt, at Henrik har kvaler med bentøjet. Hele tre mand måtte nemlig give prinsgemalen en hjælpende hånd, da han skulle op at sidde på kuskesædet. Og så forsvandt den kongelige kortege ind i den hvidklædte skov.