Listen over deltagere var lang, men antallet af kvinder var nul, da dronning Margrethe og kronprins Frederik torsdag inviterede på jagt på Fredensborg.

I hvert fald var der ingen kvinder, der var med ude i selve jagtfeltet. De kvinder, der var med, blev tilbage sammen med Dronningen. Og det er et problem, mener eliteforsker Christoph Ellersgaard.

For der sker meget netværksdannelse, når mænd er på jagt eller i andre selskaber, der primært er for mænd. Og det kan have betydning for kvinders muligheder – blandt andet på arbejdsmarkedet.

»Vi ved, at det er noget af det, der på andre planer har skabt problemer for kvinder. Når jeg har interviewet kvinder, der er nået til tops, så har de helt klart oplevet, at der har været fora, hvor de har været udelukket fra. Fordi det har været mandeting, som for eksempel jagt eller cykelsport,« siger Ellersgaard, der er associate professor på CBS.

Der var kun mænd med i jagtfeltet under fredagens jagt på Fredensborg.Fra venstre øverst: Fritz Schur, Joachim Moltke, Bendt Wedell. Nederst fra venstre: Peter Heering, prins Gustav, baron von Baumbach, greve Christian Ahlefeldt-Laurvig,
Der var kun mænd med i jagtfeltet under fredagens jagt på Fredensborg.Fra venstre øverst: Fritz Schur, Joachim Moltke, Bendt Wedell. Nederst fra venstre: Peter Heering, prins Gustav, baron von Baumbach, greve Christian Ahlefeldt-Laurvig, Foto: Byrd/ Kasper Løjtved
Vis mere

Ved jagten på Fredensborg Slot talte gæstelisten flere af Kronprinsens tætteste venner, en del adelige godsejere samt de stenrige erhvervsmastodonter Anders Holch Povlsen og Fritz Schur.

Ifølge Ellersgaard virker det gammeldags, når Kongehuset holder fast i sådan nogle traditionelle kønsrollefordelinger.

»Det afspejler jo generelt noget netværksdannelse – at det, der foregår gennem netværksaktiviteter, stadig er forholdsvis kønnet – at man stadig har nogle fritidsaktiviteter, der er for mænd alene,« siger han og tilføjer:

»Der er noget med måske jargonen og kultur, der gør, at jagt stadig opfattes som et manderum. Men jeg mener, at det måske kunne være meget sundt for Kongehuset at overveje, om man i 2022, hvis man gerne vil være et godt forbillede, så stadig skal have de her meget kønsadskilte rum for hygge og networking.«

Fokus på de manglende kvindelige deltagere ved de kongelige jagter har været fremme før.

I 2019 kritiserede Enhedslistens folketingspolitiker Rosa Lund de kongelige for at se stort på ligestillingen, og i 2021 var det Jane Sandberg, der er museumsdirektør for Enigma – Museum for post, tele & kommunikation, der var ude med riven efter Kongehuset.

»Det giver næsten sig selv. Verden består ikke kun af mænd, så når man samler en kreds af mennesker i Kongehus-regi, så synes jeg da, at det er tankevækkende, at der ikke er én eneste kvinde inviteret med,« lød det fra Sandberg til B.T. Hun tilføjede, at hun kendte en masse kvinder med jagttegn, der ville have været relevante at invitere med på jagt.

Kongehuset har ikke tidligere ønsket at svare på kritikken, men gør det nu.

Kronprins Frederik var fredag vært ved en kongejagt på Fredensborg, og han virkede til at være i godt humør.
Kronprins Frederik var fredag vært ved en kongejagt på Fredensborg, og han virkede til at være i godt humør. Foto: Byrd/ Kasper Løjtved
Vis mere

Ifølge Kongehuset er der forskel på, hvilke deltagere der inviteres med til hvilke jagter. Mens der på flere af kongejagterne inviteres forskellige personer fra den lokale kultur- og erhvervselite, så er jagten på Fredensborg lidt anderledes, da det er Dronningens jagt med efterfølgende jagttaffel på slottet.

»Dronningen er vært ved fredagens Kongejagt, og det er dermed Dronningen, der inviterer sine gæster. Kriterierne, der ligger til grund for, hvem der inviteres, betragter vi som et internt anliggende,« oplyser Kongehusets kommunikationsafdeling.

B.T. har også spurgt ind til, hvordan Kongehuset forholder sig til Ellersgaards kritik af, hvorvidt man ønsker at være et godt forbillede ved at invitere flere kvinder med på jagterne?

»Kongehuset tilstræber selvfølgelig, at der også er kvindelige deltagere ved Kongejagterne, hvilket også var tilfældet ved den seneste Kongejagt i Gludsted, hvor to kvinder deltog, og den kommende jagt i Klosterheden,« lyder svaret fra Kongehusets kommunikationsafdeling, der også tilføjer:

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen var blandt deltagerne.
Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen var blandt deltagerne. Foto: Byrd/ Kasper Løjtved
Vis mere

»Det er dog værd at bemærke, at Kongejagten i Grib Skov er en riffeljagt, og mindre end fem procent af danske riffeljægere er kvinder ifølge de seneste tal, vi har fra Danmarks Jægerforbund.«

Ifølge Miljøstyrelsen havde 86.609 jægere i 2021 bestået en riffelprøve, hvilket giver tilladelse til at gå på jagt med riffel i statsskovene, hvor blandt andet kongejagterne afholdes.

Ifølge Danmarks Statistik udløste 175.795 personer jagttegn i 2021, hvoraf 12.173 var kvinder. Der har været en stor fremgang af kvindelige jægere siden 2009, hvor tallet lød på 8.813.

Se alle deltagerne i jagten i denne artikel.