Prins Joachim og prinsesse Marie har påbegyndt deres årelange ophold i det franske, og derfor manglede de på balkonen, da Folketinget åbnede tirsdag.

På balkonen sad der ved åbningsdagen fire kongelige, og deres rækkefølge var meget sigende, forklarer ekspert.

»Fra højre kunne man se Dronningen, Kronprinsen, derefter Kronprinsessen og så til sidst prinsesse Benedikte, og det er meget symbolsk. Prins Joachim er ude. Hvis både Dronningen og Kronprinsen er væk, så er det prinsesse Benedikte, der tager over, og det blev jo godt eksemplificeret med rækkefølgen i dag,« siger kongehusekspert Søren Jakobsen.

Selvom man ikke kunne finde prins Joachim blandt de kongelige deltagere i dagens anledning, kan man godt forvente, at han kommer ved Folketingets åbning årene fremover, hvis han fortsat får apanage, som han gør det i dag, siger historiker Lars Hovbakke Sørensen.

(ARKIV) Prins Joachim besøgte Jyske Dragonregiments panserbataljon under den internationale kampvognskonkurrence Nordic Tank Challenge i 2017.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Prins Joachim besøgte Jyske Dragonregiments panserbataljon under den internationale kampvognskonkurrence Nordic Tank Challenge i 2017.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Man har aldrig haft en kongelig, som på denne måde har været i udlandet i en længere periode, så på den måde har vi ikke noget sammenligningsgrundlag,« siger han.

»Prinsesse Benedikte flyttede til Tyskland, da hun blev gift, men prinsessen har rejst lidt frem og tilbage imellem Danmark og Tyskland. Det har prins Joachim ikke samme mulighed for.«

Han får stadig sin apanage, selvom han er rejst syd på, og fra kongehusets side har man tidligere oplyst, at han vil passe sine forpligtigelser i Danmark.

Ifølge kongehusekspert Søren Jakobsen kunne det meget vel være starten på en ny karriere for prinsen i udlandet, og dermed vil man på et tidspunkt tage spørgsmålet om apanagen op i Folketinget.

Og hvis det sker, vil man ikke se ham ved officielle arrangementer på samme måde efterfølgende, forklarer han. Der går desuden heller ikke mange år, inden prins Christian vil være klar til at deltage ved Folketingets åbning som den næste i rækken efter sin far, kronprins Frederik.

Begge eksperter siger, at det vil ske, når prins Christian fylder 18 år og dermed bliver myndig. Så vil han også være at se på balkonen på en af demokratiets helt særlige dage, og så vil tronfølgerækken foran prins Joachim blive endnu længere.

Til gengæld kan prins Joachims nye uddannelse byde på flere muligheder, lyder det fra eksperterne. Hvor Søren Jakobsen slår på, at det kan medføre mulige nye jobs i udlandet, så siger Lars Hovbakke Sørensen, at uddannelsen kan skabe gavnlige kontakter for Danmark, når prinsen lærer politikere, embedsmænd og militære ledere at kende. Det er forbindelser, som både kan være nyttige udenrigs- og forsvarspolitisk, forklarer Hovbakke Sørensen.

Prins Joachims uddannelse kræver, at han er der seks dage og mere end 70 timer om ugen, og det er derfor, han ikke kunne være til Folketingets åbning tirsdag. Alligevel kan han deltage ved særlige lejligheder som kongehusets udsendte. Eksempelvis deltog han mandag ved den tidligere franske præsident Jacques Chiracs begravelse som Danmarks repræsentant. Her ankom han sammen med sin kone, prinsesse Marie, ved sin side.