Vi har hørt det før, og nu er han på banen igen. Prins Henrik vil gerne være ’Kong Henrik’ og tituleres ‘Majestæt’ i stedet for ‘Højhed’. Det kan vi så grine lidt af – igen – men skal vi i virkeligheden tage kritikken mere alvorligt?

Denne artikel er leveret af BiTE

Gennem de sidste mange år har Prins Henrik med jævne mellemrum kritiseret, at han ikke må kaldes konge – for hvorfor skal han egentlig være under sin kone?

Til den franske avis Le Figaro siger han denne gang:

»Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination. Danmark, der ellers er kendt for at være en ivrig forsvarer af ligestilling mellem kønnene, er åbenbart villige til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres koner.«

LÆS OGSÅ: 9 grunde til, at Prins Henrik bør være Kong Henrik af Danmark

Medierne, inklusiv os her på BiTE, har af og til en tendens til at grine lidt kærligt af Prinsgemalen. I en hverdag med mange seriøse problemer og udfordringer er det en smule svært at tage seriøst, at Prinsgemalen ikke er tilfreds med at blive tituleret ‘Hans Højhed’.

Men denne gang besluttede vi os for at tage Prins Henrik seriøst.

Manden har ret

Derfor ringede vi til Charlotte Kirkegaard, der er international ekspert i køn og ligestilling, og hun mener bestemt ikke, at Prins Henriks kritik er noget at grine af.

»Helt principielt har manden jo ret. Der ligger en manglende ligestilling i, at Mary kan kalde sig dronning, når Frederik bliver konge. Når man ikke er født royal, kan man altså opnå titel af dronning men ikke af konge, og deri ligger en implicit forståelse af, at det at være konge er mere betydningsfuldt end det at være dronning.«

Men er det ikke lidt dobbeltmoralsk at brokke sig, når man som kongelig selv er hævet over andre?

»Jeg synes faktisk, det er fint. Det er interessant, at han bliver latterliggjort, fordi han brokker sig, og det ville man ikke gøre, hvis det var omvendt. Mary bliver automatisk dronning, men Prins Henrik er aldrig rigtigt blevet andet end Dronningens mand, så jeg synes faktisk ikke, det er latterligt. Det er helt på sin plads, og jeg kan godt forstå, han føler sig latterliggjort.«

En kvinde ville ikke blive latterliggjort

Hvorfor tror du så, man har en tendens til at latterliggøre Prinsgemalen?

»Det er faktisk en gammel hersker-teknik at latterliggøre folk, der vil have deres rettigheder opfyldt. Men det er jo lige så forfærdeligt, når han bliver diskrimineret. Som kvinde bliver man ikke latterliggjort for ikke at nå til tops. «

Prins Henrik siger, han er vred over diskriminationen især med tanke på, at Danmark er kendt for at forsvare ligestilling. Falder sådan en sag dårligt tilbage på Danmarks ligestillingsrenomé?

»Generelt, når vi kigger internationalt set, praler vi med mere ligestilling, end vi egentlig har. Når folk i eksempelvis tredjeverdenslande hører, hvordan det er i Danmark, er de ofte overraskede, at vi ikke har mere ligestilling.«