Kongehusets meddelelse om, at prins Henrik er dement, vil medføre en afgørende ændring, siger kongehusekspert.

»Det tager brodden af det hele.«

Sådan lyder vurderingen fra historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, efter Hofmarskallen onsdag har meddelt, at 83-årige prins Henrik lider af demens.

»Der er spekuleret meget på, om det er en konflik, og om det var to menneskers forhold, der har ændret sig. Men det er altså helbredet. Det vil betyde, at der vil blive båret over med ham,« siger Sebastian Olden-Jørgensen og tilføjer:

»Den afgørende ændring er, at han groft sagt ikke længere kan gøre skade. Hvad han siger, og hvad han gør vil blive taget med det forbehold, at det skyldes hans sygdom, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Det var onsdag eftermiddag, at kongehuset udsendte meddelelsen. I den lod dronning Margrethe vide, at det var med 'inderlig beklagelse', at hun havde bedt Hofmarskallen om at meddele følgende:

'I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens,' skiver kongehuset.

Drosler endnu mere ned

Sebastian Olden-Jørgensen tilføjer, at han ikke ville være overrasket, hvis prins Henriks diagnose har været kilde til konflikt i og omkring kongehuset:

»Det kan godt være, at andre (læger, red) har ment, at prinsen er dement. Men hvad nu, hvis han ikke selv har syntes det? Jeg kan sagtens forestille mig, at prinsen har haft en anden udlægning. Men når hoffet melder det ud nu, må det betyde, at Henrik er klar over det,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Kongehuset uddyber i meddelelsen, hvad diagnosen betyder for prins Henrik:

»Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.«

Kongehuset skriver samtidig, at diagnosen vil medføre, at den pensionerede prins Henrik vil drosle yderligere ned for sine aktiviteter i fremtiden. Der vil også blive taget stilling til hans protektioner og æreshverv.

Beskeden om, at prins Henrik er dement kommer efter en dramatisk periode i det danske kongehus.

Den begyndte i starten af august, da kongehuset bekræftede, at prins Henrik ikke vil stedes til hvile ved siden af sin hustru i Roskilde Domkirke. Årsagen var, at han ikke mener, at han som prins bliver sidestillet med dronning Margrethe.

Få dage efter interviewede Billed-Bladet og Se & Hør prins Henrik ved regentparrets residens i Cayx i Frankrig, hvor han blandt andet udtalte, 'at dronningen gør mig til narren'. En uge efter blev prins Henrik indlagt på Rigshospitalet med smerter i højre ben efter en ballonudvidelse i juli. Først over en uge efter blev prinsen udskrevet.

»Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver,' slutter kongehuset dets pressemeddelse.