Præcis ét år inden den store guldbryllupsdag, meldte Kongehuset fredag ud, at der ikke vil blive nogen stor fejring, når Regentparret d. 10. juni næste år runder 50 års ægteskab.

Grunden skulle ifølge Kongehuset være, at et royalt guldbryllup ikke nødvendigvis fejres med den samme pomp og pragt, når én af parterne er gået på pension og derfor ikke længere er forpligtet til at være et ansigt udadtil.

»Det er en naturlig konsekvens af, at prinsen er gået på pension og ikke længere deltager i officielle gøremål på samme måde, som han tidligere har gjort,« oplyser pressechef Lene Balleby til BT og tilføjer, at beslutningen blev taget i fællesskab af dronning Margrethe og prins Henrik.

Men en sådan beslutning vil skuffe undersåtterne, vurderer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Og det vil i sidste ende gå ud over prins Henrik, som i forvejen har et svækket ry.

»Det er ret usædvanligt, at en stor begivenhed i Kongehuset bliver holdt, uden at offentligheden er med. For man plejer normalt at invitere offentligheden med som til sølvbrylluppet i 1992, men også til de store begivenheder og runde fødselsdage. Derfor er det usædvanligt,« siger Lars Hovbakke Sørensen til BT.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tronfølgeren Prinsesse Margrethe og Prins Henrik de Laborde de Monpezat, med kong Frederik ved brudens side, som de tog sig ud ved brylluppet d. 10. juni 1967. Vis mere

»Der vil da være mange danskere, som vil være kede af. For dét som Kongehuset kan er jo at samle hele befolkningen til en stor folkefest. Det har de gjort flere gange før, og derfor vil mange komme til at savne den fest.«

Han mener dog ikke, at skuffelsen blandt danskerne vil få fundamentet til at vakle under Kongehuset. Han vurderer derimod, at kritikken vil gå direkte mod én person. Prins Henrik.

Artiklen fortsætter under billedet.

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen mener ikke, at aflysningen vil svække Kongehuset. Han peger til gengæld på prins Henrik som beslutningens helt store taber. Vis mere

Den farverige prins har nemlig i forvejen et blakket ry, efter har gjort sig uheldigt bemærket i flere sammenhænge. Sidste år fik han kritik for at forlade sin hustru under fejringen af hendes 75-års fødselsdag, men mest kendt er nok hans mange udbrud i forbindelse med den indædte kamp for retten til at kalde sig 'konge' fremfor 'prinsgemal'.

Den stoppede ved årsskiftet, hvor hans overraskende pensionering gav ham titlen af prins og en tilbagetrukket tilværelse. Det stoppede ham dog ikke i at modtage en klækkelig apanage, hvilket har svækket hans popularitet i meningsmålingerne.

»Tilsammen gør det, at flere i befolkningen bliver mere kritiske over for enkelte af medlemmerne som prins Henrik,« siger Lars Hovbakke Sørensen, der vurderer, at aflysningen af guldbryllupsfesten vil få betydning og blive endnu en dråbe i det fyldte bæger.

Som helhed tror han dog ikke, at den vil hverken svække eller styrke Kongehuset.

»Men det svækker opbakningen til prins Henrik,« siger Lars Hovbakke og forsikrer:

»Men ikke Dronningen, for hun er stadig meget populær. Og det er befolkningens opfattelse, at hun gør sit arbejde. Det er prins Henrik, som får mindre opbakning fra befolkningen.«

Prins Henrik giver Dronning Margrethe et kærligt klem inden han forlader pressemødet i forbindelse med hustruens 70-års fødselsdag i 2010. Fem år senere var situationen en anden, da prinsgemalen aflyste store dele af sin kones fejring.  Vis mere