Hendes Majestæt Dronning Margrethe fejrede søndag d. 16. april sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot sammen med børn og børnebørn. Her er Kongefamilien samlet på verandaen. Dronning Margrethe og prins Henrik. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017)
Hendes Majestæt Dronning Margrethe fejrede søndag d. 16. april sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot sammen med børn og børnebørn. Her er Kongefamilien samlet på verandaen. Dronning Margrethe og prins Henrik. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Foto: Henning Bagger

'Pinligt'. 'Illoyalt.'

Prins Henrik er blevet udsat for en del kritik for ikke længere at være ved dronning Margrethes side efter sin selvvalgte pension for halvandet år siden. Men nu er der oprejsning til prinsgemalen.

Torsdag offentliggjorde det britiske kongehus nemlig, at Dronning Elizabeths 95-årige mand, prins Philip laver 'en Henrik'; han trækker sig tilbage til efteråret og vil derefter ikke deltage i flere officielle arrangementer. Dermed er prins Henrik ikke længere er den eneste kongelige, som har valgt at gå på pension fra de royale pligter.

»Der har prins Henrik så fået indført en ny tradition i de europæiske kongehuse, så man må se det som en stor sejr til prins Henrik,« siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til BT.

Prins Henrik

Han mener ligefrem, at 82-årige prins Henrik er blevet en 'first mover' - eller trendsætter, om man vil - nu, hvor prins Philip gør ham kunsten efter.

»Det er en helt ny tendens, og et brud på gamle traditioner. Det er på alle måder en nyskabelse i de europæiske kongehuse. Før i tiden, der blev man ved - også selv om man blev meget gammel,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Hvad tænker du om, at det netop er prins Philip, der går Henrik i bedene?

»Man kan godt lidt forstå, at det netop er prins Philip, der er blevet den næste. Han er den ældste kongelige i Europa.«

1

Tror du, at vi får flere pensionerede kongelige at se i fremtiden?

»Det kan man ikke udelukke, men jeg tror ikke, det bliver regenterne (dem, der er født til tronen, red.). Hvis vi ser flere, så bliver det nok dem, der har giftet sig med en monark,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Prins Philip har tjent det engelske folk i intet mindre en 70 år, og selvom han er godt oppe i alderen er prinsens aktivitetsniveau intet mindre end imponerende. Ifølge Daily Mail deltog han sidste år i 219 officielle arrangementer. Det er flere end prins William, hertuginde Kate og prins Harry - tilsammen. Ja, selvsamme dag som kongehuset annoncerede prins Philips pension, troppede han op til et arrangement i St. James' Palace sammen med dronning Elizabeth. Og han var i fin form.

Kiwiiiiiiiiiiiiii

Storbritanniens premierminister, Theresa May, hylder i en skriftlig udtalelse prins Philip og hans mangeårige virke.

»På vegne af hele nationen vil jeg udtrykke den dybeste taknemmelighed og sende de bedste ønsker til hans kongelige højhed, hertugen af Edinburgh, efter dagens meddelelse om, at han trækker sig fra officielle pligter,« siger hun i en udtalelse.

Prinsens tilbagetrækning sker ifølge det britiske kongehus i fuld forståelse med dronning Elizabeth. Lars Hovbakke Sørensen forventer ikke, at prins Philip risikerer at blive udsat for den samme voldsomme kritik som prins Henrik, som følge af beslutningen om at gå på pension.

»Det vil nok blive diskuteret en del, men det vil nok ikke skabe så meget kritik. For prins Philip er jo det ældre, så der vil nok være en større forståelse for det,« siger kongehuseksperten.

billede

Prins Philip trækker sig tilbage, kort før han og dronningen kan fejre jernbryllup, deres 70 års bryllupsdag, i november. Derefter vil 91-årige dronning Elizabeth være på egen hånd - præcis som dronning Margrethe.

Dronning Elizabeth overtog tronen efter sin far, efter at han døde den 6. februar 1952.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.