Nye afsløringer viser, at kronprins Frederik har haft hemmelige møder med ledende medlemmer af forsvaret.

Under møderne har Kronprinsen siddet til middag med chefer fra både søværnet, flyvevåbnet og Specialoperationskommandoen. Middage, der er blevet afholdt, uden at forsvarsministeren eller andre medlemmer af regeringen er blevet informeret.

Afsløringen kommer fra netmediet Olfi, som dækker dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Sagen er meget alvorlig, mener journalist, forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen, fordi middagene med de øverste forsvarschefer skaber usikkerhed omkring, hvad kongehuset er – og står for.

»Han bryder reglerne. Det er klart ifølge demokratiske spilleregler, at kongehuset ikke skal blande sig i forskellige forvaltninger, fordi man føler noget særligt for dem,« forklarer Søren Jakobsen.

»Når medlemmer af kongehuset gør sådan noget som det her, så går de ind i politik, og så afskaffer de sig selv. Så alvorligt er det. Han står til en alvorlig irettesættelse.«

Forsvarschef Bjørn Bisserup har udtalt om de hemmelige møder, at »der er tale om en sammenkomst med middag blandt venner, kolleger og bekendtskaber«.

Søren Jakobsen mener dog langtfra, at det er sandsynligt, at Kronprinsen er venner privat med både chefer fra søværnet, flyvevåbnet og Specialoperationskommandoen:

»Forklaringen virker ikke troværdig. Det virker, når man ser på sammensætningen – en chef fra søværnet, flyvevåbnet og Specialoperationskommandoen – ikke sandsynligt, at hans venner er i de lag,« siger han og fortsætter:

»Kronprinsens venner fra forsvaret består af tidligere frømænd. Kronprins Frederik skulle ikke have deltaget i det her, og forsvaret skulle ikke have fundet på det. Så simpelt er det.«

Sagen om kronprins Frederiks hemmelige møder med chefer i forsvaret lander oven i en anden uheldig sag.

En artikel i Billed-Bladet har nemlig afsløret, at kronprinsparret i 10 år har ejet et tilsyneladende hemmeligt hus i Schweiz.

Kronprinsfamilien på skiresortet Verbier i Schweiz, hvor den royale familie allerede for mere end 10 år siden havde købt et chalet.
Kronprinsfamilien på skiresortet Verbier i Schweiz, hvor den royale familie allerede for mere end 10 år siden havde købt et chalet. Foto: VALENTIN FLAURAUD
Vis mere

Det er altså to sager inden for kort tid, hvor noget 'hemmeligt' er blevet afsløret om Kronprinsen, og det sender ikke det bedste signal til befolkningen, mener Søren Jakobsen:

»Jeg synes, det sender et signal om, at Kronprinsen i nogen sammenhænge, trods sin uddannelse, har undladt at sætte sig fuldstændigt ind i, hvad en kronprins og senere regent kan og skal foretage sig. Det overrasker mig rigtig meget, at det sker,« siger Søren Jakobsen.

»Han bør vide fra sin opdragelse og fra sin uddannelse, at Olfi-afsløringen er virkelig fatal. Han skal holde sig fra det område. Det er Kronprinsens pligt at sørge for, at den kontakt, der er sket, er foregået på et grundlag, der ikke kan kaste nogen former for mistanker op i luften.«

Ifølge Olfi har de hemmelige møder fundet sted et par gange om året, og hvor det seneste fandt sted 6. november 2019.