Hele 48 år er kronprins Frederik fyldt torsdag. Endnu har han dog ikke overtaget den magtfulde post, han er født til. Men faktisk vil det være godt, hvis kronprinsen snart blev konge, mener ekspert.

For nogle mennesker kan det være uoverskueligt at vente en time, en dag eller et år, når man er blevet stillet noget spændende i udsigt. Men for kronprins Frederik har det at vente været hverdag i årtier. Lige siden han blev født, har han nemlig været tronarving og dermed udset til at blive Danmarks fremtidige konge.

Torsdag fylder kronprinsen 48 år, men den tunge kongekrone har han endnu ikke fået lov til at sætte på hovedet. Dronning Margrethe sidder nemlig stadig tungt på tronen, og selv om der de seneste år er set en række abdikationer i andre europæiske kongehuse, blandt andet i Belgien og Holland, hvor de aldrende monarker er trådt af og i stedet har ladet de yngre generation komme til, så har det ikke set ud til, at dronning Margrethe har tænkt sig at følge trop.

I Danmark er der nemlig ikke tradition for, at regenten abdicerer.

Men faktisk ville det være et rigtig godt tidspunkt for kronprinsen at overtage tronen i den nærmeste fremtid.

Det mener kongehus-ekspert Sebastian Olden Jørgensen, der er lektor og historiker på Københavns Universitet.

»Jeg tror, det vil være et rigtig godt tidspunkt for Frederik at blive konge nu, for nogle folk bliver grebet af en vis rastløshed, når de bliver 50, så ud fra den betragtning, så var det måske ret godt, at kronprinsen fik noget andet at lave nu,« siger han.

Men er Frederik overhovedet klar til at blive konge?

»Han er vel så klar, som han nogensinde bliver. Han blev definitivt klar, da han giftede sig med Mary og fik børn med hende. Han har den dronning, han skal have, og han har den familie, han skal have. Han har ikke åbenlyse svagheder, han skal overvinde. Han er klar og i venteposition, hvilket han har været i en årrække, siger Sebastian Olden Jørgensen.

Selv om der ikke er tradition for, at regenten i Danmark selv træder af, så er det dog ifølge eksperten ikke utænkeligt, at det alligevel kommer til at ske i nærmeste fremtid. De seneste måneders polemik omkring prins Henriks pensionering kan måske få regenten på andre tanker.

»Indtil for få måneder siden ville jeg have sagt, at det kun ville være meget dårligt helbred, der kunne få dronningen til at abdicere. Men nu har prins Henrik jo gjort livet mere vanskeligt for hende ved at gå på pension, så hun nu skal klare det hele selv. Det har været hendes og det danske kongehus' identitet, at regentparret er et team, og den kontrakt har han nu opsagt. Og det er en fuldstændig ny situation, som ingen havde forudset,« siger Sebastian Olden Jørgensen og forklarer, at det derfor godt kan være, at dronningen vil føle sig så presset, at hun vil vælge at gå af.

»Hans (Henriks, red.) pensionering øger chancerne for en abdikation, men det er ingen sikkerhed. For dronning Magrethe er meget pligtopfyldende, og så længe hun på nogen måde kan varetage jobbet, så gør hun det,« lyder det fra Olden Jørgensen.

Hvad end det bliver om få år eller længere ude i fremtiden, at Danmark får en konge ved navn Frederik, så vil kronprinsen med sikkerhed blive en anden regent end sin mor. Dertil kommer, at der vil vente ham en helt anden opgave.

»Både Frederik og Joachim har sat så mange børn i verden, at vi pludselig er i den situation, at vi har en stor kongefamilie. Og så vil spørgsmålet være, hvad de skal lave. De kan jo ikke alle være i venteposition hele livet og være reserver ligesom Joachim. Så det bliver Frederiks opgave at lede dem. Han skal være manager for en familie af en helt anden karakter end den, som dronningen er leder for,« siger Sebastian Olden Jørgensen.

Men har kronprinsen overhovedet nogen lederegenskaber?

»Det har vi ikke set indtil nu, men mit håb står til Mary. Han har vist glimrende dømmekraft i at vælge hende som dronning.  Det største og bedste, han har gjort ind til videre er at få en dronning, der socialt er meget, meget begavet, og som kan kompensere for de svagheder, han har. Mary kan jo stort set ikke sætte foden forkert,« forklarer eksperten.

Også historiker og kongehusekspert Jon Bloch Skipper er enig med Sebastian Oldenn Jørgensen i, at kronprins Frederik er klar til at blive konge. Det har han tidligere udtalt til BT.

»I forhold til opdragelse, uddannelse og værdier er han fuldstændig klar. Det har han været i mange år nu. Men kronprinsen havde som ung problemer med at acceptere sin skæbne, at hans fremtid var mejslet ind i rigets grundlov. Nu har han lagt ungdommens identitetskrise bag sig. Det var til dels hans engagement i militæret og til dels familielivet med hans børn og kone, der styrkede og modnede ham,« udtalte han i marts.