Når prins Joachim erkender sit nederlag med driften af Schackenborg, handler det også om, at han har brug for at pleje sit image.

Det siger historikeren Sebastian Olden-Jørgensen, der bl.a. forsker i hofhistorie.

»Jeg tror, at det har plaget ham. Han har følt, at offentligheden har krav på en forklaring, og det giver han så nu,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Prins Joachims åbenhjertige udmelding faldt, da han besøgte foreningen 'Synnejysk Ambassade' i København. Prinsen blev interviewet af den tidligere tv-vært Hans Georg Møller, der selv er sønderjyde.

Da samtalen faldt på Schackenborg, som prins Joachim solgte i 2014 efter forgæves at have forsøgt at få et rentabelt landbrug ud af det siden 90'erne, sagde han:

»Det var en velovervejet beslutning. Efter i mange år at have forsøgt at få enderne til at mødes og sande, at løsningerne ikke virkede, og samtidig være mentalt stødt på grund, måtte jeg sande, at det lykkedes mig ikke. Jeg forsøger ikke at vaske hænder og sige, at det var ugunstige tider. Der var en gældsbyrde, der voksede hurtigere, end selv et godt landbrugsår kunne dække. Det var et personligt nederlag, ja. At det ikke lykkedes at få vendt tendensen. Men det er ikke noget, jeg ligger hvileløs over om natten, og og jeg bebrejder ikke mig selv, når jeg kigger i spejlet,« siger prins Joachim.

Prins Joachim fik slottet i julegave i 1978, da han var 9 år gammel af lensgreve Hans Schack og hustru grevinde Karin, som aldrig selv havde fået børn, som kunne arve Schackenborg Slot. Prins Joachim kunne dermed se frem til en tvungen karriere i landbruget, og flyttede ind på slottet i 1993.

Han solgte Schackenborg Slot for 100 millioner kroner og fik dermed en kæmpe fortjeneste for to år siden, og flyttede derefter ind i en eksklusiv villa nord for København.

En medvirkende årsag til, at han valgte at sælge, var også, at han ikke selv ville give samme byrde til sine egne børn, som han selv fik, fortalte han i samme ombæring.

Sebastian Olden-Jørgensen ser prins Joachims udmelding som den seneste i en lang række mere personlige udmeldinger fra Kongehuset.

»De lever efterhånden et offentligt familieliv. Senest så vi det lange interview som kronprinsen gav i forbindelse med portrætbogen 'Under Bjælken',« siger Sebastian Olden-Jørgensen og fortsætter:

»Jeg tror, at det har plaget ham, og derfor er han for første gang fuldstændig ærlig omkring salget. Han har følt, at offentligheden har krav på en forklaring. Det er så påfaldende, at han har ventet så længe, for det har jo været indlysende, at han skulle udfylde rollen som godsejer og varetage interesserne i Sønderjylland.«

Selvom prins Joachim erkender sit nederlag, fremhæver han også, at det ikke er noget, der holder ham vågen om natten. Og det er helt i tråd med tiden, at man ser fremad og kommer videre.

»Jeg kan ikke umiddelbart komme på andre eksempler, hvor den royale familie har erkendt et nederlag. De plejer at tale om deres sejre og fortælle, om det de vil. Her tager prins Joachim ansvar, og prøver ikke at tørre det af på andet eller andre. Han har godt vidst, at de forklaringer, han tidligere har givet om flytningen, klingede lidt hult og ikke lød overbevisende i offentligheden,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Har du fået hørt BTMX's nye podcast 'Vi elsker clickbait'? Download den i iTunes eller hør ugens nye afsnit her: