Det kan blive svært for prins Joachim at forklare danskerne, hvad vi alle sammen får ud af, at han tager en militæruddannelse i Frankrig. Derfor kan det blive et problem for ham, at han tager apanagen med til Frankrig, vurderer ekspert.

»Det kan godt være, vi får meget ud af det, men ingen kan bedømme det, fordi det er militært og derfor hemmeligt.«

Det siger kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, som ikke er overrasket over, at det skaber debat, at prinsen tager sine årpenge med til udlandet.

Til sommer rykker prins Joachim med familien til Frankrig, hvor han i et år skal gennemføre den højest rangerede lederuddannelse i det franske militær på skolen École Militaire.

Prins Joachim er oberst af rang. Til sommer begynder han på en militæruddannelse i Frankrig. (Arkivfoto)
Prins Joachim er oberst af rang. Til sommer begynder han på en militæruddannelse i Frankrig. (Arkivfoto)
Vis mere

Forleden skrev ugebladet Se og Hør, at prinsen tager sin apanage med sig til Frankrig uden at spørge Folketinget om lov.

Joachim får hver måned 299.125 kroner - eller hvad der svarer til knap 3,6 mio. kroner om året - i de såkaldte årpenge.

Nyheden var kontroversiel, fordi grundlovens paragraf 11 siger, at medlemmer af kongehuset ikke må tage årpengene med ud af landet, medmindre Folketinget har sagt god for det. Det mener Statsministeriet dog ikke er nødvendigt i dette tilfælde, fordi prinsen har planer om at komme hjem igen.

Ikke desto mindre skaber beslutningen debat, og Enhedslistens Søren Søndergaard har proklameret, at han agter at stille et paragraf 20-spørgsmål i Folketinget om sagen.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Den megen debat kommer dog ikke bag på historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, der er adjunkt ved Professionshøjskolen Absalon.

Han kalder det 'forventeligt', at spørgsmålet splitter danskerne.

»Kongehusets begrundelse er, at prinsen gør et stykke arbejde for Danmark, og at opholdet er midlertidigt. Det er også rigtigt. Han får nogle internationale kontakter, og han får en viden fra fremtrædende militærfolk og politikere, som er vigtige for Danmark,« forklarer Hovbakke og pegede på ét centralt punkt, der kan gøre det svært for prinsen at få danskernes velvilje i denne sag.

»Ulempen er, at det militære er hemmeligt. Det kan godt være, at Danmark får en masse ud af hans uddannelse, men han har svært ved at gå ud og fortælle om det, fordi det er militært,« siger han og henviser til, at det på den anden side er meget nemmere for os at forstå, hvad vi får ud af velgørende projekter, som dem Kronprinsen og Kronprinsessen involverer sig i.

Gallapremie på Lego-filmen 2. Prins Joachim og prinsesse Marie sammen med deres børn, prins Henrik og prinsesse Athena i februar 2019.
Gallapremie på Lego-filmen 2. Prins Joachim og prinsesse Marie sammen med deres børn, prins Henrik og prinsesse Athena i februar 2019. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Og det er bestemt ikke ligegyldigt for prinsen, hvad hr. og fru Danmark mener om, hvordan Joachim bruger sin apanage, understreger kongehuseksperten.

»Befolkningens syn på kongehuset og apanagen har ændret sig under finanskrisen. Nu forlanger folk at få noget for pengene. Danskerne er blevet mere nøjeregnende. Vi vil kunne se, at vi får noget for pengene,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Og her kan det altså blive et problem for prins Joachim, at han har valgt en militæruddannelse, som af natur er præget af lukkethed og hemmelighedskræmmeri, mener Hovbakke. Det bliver nemlig vanskeligere for prinsen at vise danskerne, at vi rent faktisk får fuld valuta for pengene.

»Det kan være, vi får meget ud af det, men ingen kan bedømme det, fordi det er hemmeligt. Her må vi bare stole på kongehuset,« siger Lars Hovbakke Sørensen.