Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Onsdag satte Grevinde Alexandra officielt sin luksusvilla på Østerbro til salg for intet mindre end 25 millioner kroner og står dermed til at score en enorm gevinst ved et eventuelt salg.

Grevinde Alexandra modtog den 365 kvadratmeter store luksusvilla på ydre Østerbro kvit og frit i forbindelse med skilsmissen fra prins Joachim, så det hjælper bestemt ikke på hendes efterhånden noget flossede popularitet i befolkningen, at hun nu kan ende med at tjene et tocifret millionbeløb på salget.

Det vurderer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen overfor BT.

»Det her vil hende endnu mindre populær blandt danskerne, end hun er i forvejen. Hun foretager sig flere og flere ting, som er med til at gøre hende mindre populær, end hun engang var,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Grevinde Alexandra er ikke længere er en officiel del af det danske kongehus, og siden skilsmissen fra prins Joachim i 2005 har hun ikke gjort nogen særlig indsats for Danmark. I 2014 var antallet af protektioner styrtdykket til 13, med Randers Regnskov og Radioens Pigekor i spidsen.

Alligevel nyder grevinde Alexandra stadigvæk godt af sine årpenge, der i år lyder på 2,3 millioner kroner.

»Mange danskere synes ikke, at hun laver nok for de penge, hun får. Mange er utilfredse med, at hun stadig får apanage (et andet ord for årspengene, red.) og mange andre økonomiske fordele som tidligere medlem af kongehuset. Det viser mange meningsmålinger også,« siger Lars Hovbakke Sørensen til BT og pointerer at det forestående hussalg kun vil bidrage til denne utilfredshed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Alexandras fornemme luksusvilla blev onsdag sat til salg.
Alexandras fornemme luksusvilla blev onsdag sat til salg. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Flere politikere har også fået nok. Senest har Enhedslistens Søren Søndergaard gjort sig til talsmand for, at det bør give anledning til en ny debat om kongehusets særlige privilegier. Da det var en realitet at hun skulle skilles fra prins Joachim i 2004, stemte også SF imod loven om årpenge til grevinde Alexandra.

Men Lars Hovbakke Sørensen mener ikke, at milliongevinsten ved salget af den 'gratis' villa på Østerbro får nogen konsekvenser for grevindens årspenge.

»Politikerne i Danmark har generelt den opfattelse, at man ikke skal røre ved de kongeliges apanage, når den en gang er blevet bevilliget. Og det gælder også i tilfældet Grevinde Alexandra. Jeg tror ikke, politikerne vil fjerne Grevinde Alexandras apanage, med mindre hun bliver taget i at lave noget kriminelt eller noget i den stil,« siger han.

Efter sin meget omtalte skilsmisse fra Martin Jørgensen er grevinde Alexandra ikke længere bundet til Danmark, og Lars Hovakke Sørensen ser det slet ikke som umuligt, at grevinden ender med at forlade landet - med sine årspenge i bagagen.

»Det er ikke utænkeligt, at hun flytter til udlandet. Grevinde Alexandra er en professionel erhvervskvinde, så hvis hun ser en mulighed åbne sig i udlandet, kan jeg sagtens forestille mig, at hun vil gribe den. Det forestående hussalg kunne godt indikere noget i den retning,« siger kongehuseksperten.

Skulle det ske, vil grevindens popularitet med garanti nå et ny lavmål.

»Tager hun det skridt, vil hun i manges øjne signalere, at hun er fuldstændig ligeglad med Danmark og danskerne,« slår Lars Hovbakke Sørensen fast.

Til gengæld mener han ikke, at kongehuset lider skade af, at grevinde Alexandra har sat luksusvillaen til salg og står til at score en milliongevinst på at afhænde den.

»Nej, det skader ikke kongehuset, for hun er ikke længere en del af kongehuset længere. Det har ikke noget med dem at gøre,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Den store hvidpudsede villa, med mondæn adresse på Svanemøllevej 15 mellem Hellerup og Østerbro, blev tilbage i 2005 overdraget til grevinde Alexandra.

Det var den nu afdøde liebhaver-mægler Jan Fog, som dengang stod for salget af villaen, som kostede 7.250.000 kr. Boligen er opført i 1904 med røde teglsten, og en dertilhørende grund på 1.176 kvadratmeter. Ejendommen er i dag vurderet til 9.65 mio kr., men altså sat til salg for 25 millioner kr.

Du kan se Alexandras luksusvilla her.

 

Andre læser også