Det er dysfunktionelt, at Danmark har et regentpar, der lever stort set hver for sig. Men alligevel er det stort set utænkeligt, at Dronning Margrethe lader sig skille fra prins Henrik, vurderer kongehusekspert.

»Nej, bevar mig vel.«

Sådan lød det fra Dronningen Margrethe, der i disse dage er taget alene på togt med Dannebrog til Færøerne, da hun ved et pressemøde torsdag blev spurgt, om man kunne tolke hendes rejse alene samt det faktum, at regentparret har meddelt, at de ikke vil lave en stor officiel fejring af parrets guldbryllup næste år, som at hun er ved at blive skilt fra sin mand.

Selv om dronningen punkterede rygterne om en de facto-skilsmisse, så er der dog alligevel flere ting, der tyder på, at der er problemer i det kongelige ægteskab.

Prins Henrik har tidligere stået ved dronningens side på Fæørerne, men i år har prinsen i stedet valgt at hygge sig på sit franske vinslot. Og i det franske virkede han ikke til at have noget imod at opholde sig uden sin kone, da BT i weekenden besøgte ham.

Prinsens manglende deltagelse er blot den sidste i rækken af afbud, efter dronningens overraskende udmelding i nytårstalen om, at hendes mand ville lade sig pensionere – hvilket prins Henrik på måske lige så overraskende vis afviste under BTs besøg.

»Åh, man kalder det at blive pensioneret, men man bliver ikke pensioneret, når man er kongelig,« lød det fra prins Henrik.

Artiklen fortsætter under billedet

Mens dronningen er på Færøerne, hygger prins Henrik på Le château de Caïx i Frankrig, hvor BT mødte ham lørdag.
Mens dronningen er på Færøerne, hygger prins Henrik på Le château de Caïx i Frankrig, hvor BT mødte ham lørdag. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor og historiker på Københavns Universitet, er ikke overrasket over dronningens afvisning

»Kan man forestille sig noget andet svar fra hende? Hvis hun så meget som skulle overveje noget, så ville hun da ikke sige det, før det blev besluttet,« siger han.

Han er dog enig i, at de seneste måneders mange lejligheder, hvor dronningen har optrådt alene, samtidig med, at den officielt pensionerede prins sagtens har kunnet deltage i forskellige jagter, rejser og andet, tyder på, at der er en vis uenighed regentparret imellem.

At det vil ende i en skilsmisse, tror han dog ikke på:

»Nej, det synes jeg ikke er realistisk, for det vil være fuldstændig imod de værdier, som dronningen står for, og Henrik vil ikke have noget at vinde ved det. De har mange gode praktiske grunde til, at de skal have det her til at fungere så godt som muligt,« siger han og tilføjer, at regentparret dog ikke kan skjule, at de lever hvert deres liv:

»Det kan man ikke benægte. Men at en skilsmisse skulle være konsekvensen af det, det ser hun (dronningen, red.) ikke.«

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen er det ikke ualmindeligt, at royale ægteskaber går i opløsning, og at parterne lever hver deres liv uden formelt at blive skilt:

»Det gælder for de fyrstelige, at deres ægteskaber også er offentlige. Det er meget mere end bare et almindeligt småborgerligt ægteskab, og derfor er der nogle andre spilleregler. Og hvis man går tilbage i historien, så har der været masser af eksempler i overklassen på det her. Nogle gange har det været udtryk for, at folk ikke har kunnet udstå hinanden. Andre gange har det været udtryk for, at de var blevet meget forskellige,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Tidligere har der ikke været tvivl om samhørigheden mellem dronningen og prinsen.
Tidligere har der ikke været tvivl om samhørigheden mellem dronningen og prinsen. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Bliver regentparret ved med at fremstå som om, at de lever hver for sig, kan det på lang sigt godt skade kongehuset.

»På kort sigt vil det ikke give problemer, fordi dronningen er så pligtopfyldende, og fordi sympatien vil samle sig om hende. Men på længere sigt, så vil der da være en eller anden form for belastning, fordi det ikke svarer til det, der er traditionen i det danske kongehus – nemlig at regentparret er et team. I stedet vil det virke dysfunktionelt,« siger historikeren.

Han mener, at den nemmeste måde at løse problemet på, såfremt dronningen og prinsen ikke finder tilbage til tidligere tiders samhørighed, vil være, hvis dronningen abdicerer og overgiver tronen til kronprinsparret.

»Så vil man undgå de her konstante situationer, hvor Henrik mangler,« siger historikeren, der er overrasket over, at der er kommet knas i det royale ægteskab efter så mange år:

»Jeg er ikke overrasket over, at dronning Margrethe gør, som hun gør, for hun er et pligtmenneske, så at hun på en næsten demonstrativ måde bare varetager kongehusets pligter i fuldt omfang, det er fuldstændig, som man ville forvente,« siger  Sebastian Olden-Jørgensen og tilføjer:

»Det har heller ikke været nogen hemmelighed, at prins Henrik ikke altid har følt sig tilpas i sin rolle, men at han har levet så mange år med det, og så pludselig som gammel ikke kan leve med det, det er overraskende. Det havde været nemmere at forstå, hvis det var blevet for meget for ham efter ti eller 20 år, men at der skal gå næsten 50, før han siger: 'Jeg vil ikke længere', det er overraskende.«