Den spanske konge, Juan Carlos, er efter sine mange skandaler blevet trængt så meget op i en krog, at han ikke havde nogen anden udvej end at trække sig.

Det mener kongehusekspert og forfatter, Trine Villemann, efter det mandag kom frem, at han træder tilbage.

-  De har trukket i nødbremsen. Det var den eneste realistiske udvej efter tre-fire år med den ene skandale efter den anden. Han befinder sig i en Lars Løkke-situation. Han er klemt oppe i en krog.. Der er ingen andre udveje, end at lade kronprins Filipe og kronprinsesse Letizia komme til, hvis man vil forsøge at bevare kongehuset i Spanien, siger Trine Villemann.

Og skandalerne har da også rullet i en lind strøm for Juan Carlos. I 2011 blev kongens svigersøn, håndboldlegenden Inaki Urdangarin, anholdt og tiltalt for skattesnyd for 80 millioner danske kroner.

I 2012 stod kongen selv for skud, da det kom frem, at han have en affære med den danske kvinde Corinna Larsen. Samme år inkasserede Juan Carlos en voldsom upopularitet, da han under en dyr safari-tur i Botswana skød en elefant. At monarken brugte en formue på en safari-tur, mens hans land var i krise, fik spaniolerne til at rase. Og samtidig rasede Verdensnaturfonden så meget over den døde elefant, at organisationen fyrede den spanske konge som ærespræsident.

Og senest er skandale-barometeret røget helt til tops, da kongens datter, prinsesse Christiana, sidste år blev sigtet for skattesvig og hvidvaskning af penge af de spanske myndigheder. ,

- Kongelige og skandaler har man set før - men ikke på den baggrund, som der er i Spanien lige nu. Det er et land i en dyb og alvorlig økonomiske krise og med en skyhøj arbejdsløshed. Og samtidig har man de her skandaler. Det er der ikke noget monarki, der kan holde til, siger Trine Villemann.

Ifølge Villemann har der gennem længere tid været et voldsomt politisk pres på Juan Carlos for at få ham til at abdicere.

- Han er meget upopulær i Spanien. Meningsmålingerne har jo styrtblødt. Opbakning til det spanske monarki er er på under 50 procent. Og mere end 60 procent ønskede, at han skulle abdicere. Det er voldsomme tal for et kongehus, siger Trine Villemann og fortsætter:

- Han har mistet folks tillid og respekt. Den her abdikation sker, fordi respekten er væk. Respekten er det fundament, som ethvert kongehus er bygget på. Og denne her sag viser, at intet kongehus er usårligt, siger Villemann.