Når Meghan Markle 19. maj går op ad kirkegulvet i St. George’s Chapel ved Windsor Castle for at gifte sig med sin prins Harry, vil 1.200 personlige gæster kunne følge med fra kirkebænkene. Men ingen fra det danske kongehus kommer til at sidde på rækkerne.

Det har kongehuset oplyst til TV 2.

Selvom det kan virke mærkværdigt, er det ganske naturligt, at ingen danske kongelige kommer til at overvære det stort opslåede bryllup mellem prins Harry og hans udkårne, Meghan Markle, mener kongehusekspert, forfatter og historiker Søren Jakobsen.

»Vi er så langt nede i hierarkiet i det britiske kongehus. Hvis nogen skulle deltage, ville jeg mene, det var oplagt, at det var kronprinsparret, men særligt kronprins Frederik har jo rigtig mange begivenheder her i maj i forbindelse med sin egen 50 års fødselsdag. Det kunne jeg godt forestille mig, det britiske kongehus har noteret, da de skulle finde ud af, hvem der skulle have en invitation,« siger han til BT.

Senest danske besøg til et britisk royalt bryllup var i 2011, hvor Dronning Margrethe deltog i prins William og hertuginde Kates bryllup.

Kongehusekspert mener, det ville have været mest oplagt, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skulle deltage i det britiske bryllup, hvis nogen fra det danske kongehus skulle have været med.
Kongehusekspert mener, det ville have været mest oplagt, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skulle deltage i det britiske bryllup, hvis nogen fra det danske kongehus skulle have været med. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Søren Jakobsen er faktisk i tvivl om, om det danske kongehus overhovedet er inviteret. For det første har der altid været et langdistanceforhold mellem de to kongehuse. De har vidst, at hinanden eksisterede, men de har aldrig socialiseret synderligt. Desuden mener eksperten også, at det britiske kongehus nok har skævet til forholdene i det danske kongehus, da indbydelserne skulle sendes.

»Invitationerne er formentlig sendt ud omkring prins Henriks død, og der har nok været en antagelse om, at dronning Margrethe ville være i en sørgeperiode på dette tidspunkt. At den så blev forkortet ved, at dronningen har genoptaget nogle aktiviteter, var ikke til at forudse,« siger Søren Jakobsen.

Det danske kongehus har historisk set et langt tættere bånd til de andre kongehuse i Norden.

Dronningen er fætter/kusine med kong Carl Gustav af Sverige, og de nordiske kongehuse har også tidligere rejst sammen.

Det vides ikke med sikkerhed, om det norske og svenske kongehus skal deltage ved det britiske bryllup.

H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Mary får besøg af det engelske Kronprinsepar William og Kate i 2011, kort efter det britiske kronprinsepars bryllup.
H.K.H. Kronprins Frederik og H.K.H. Mary får besøg af det engelske Kronprinsepar William og Kate i 2011, kort efter det britiske kronprinsepars bryllup. Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere
Det danske og britiske kongehus har aldrig været tætte, men deltager somme tider ved samme lejlheder. Her britiske dronning Elizabeth og dronning Margrethe. REUTERS/Alain Jocard/Pool
Det danske og britiske kongehus har aldrig været tætte, men deltager somme tider ved samme lejlheder. Her britiske dronning Elizabeth og dronning Margrethe. REUTERS/Alain Jocard/Pool Foto: POOL
Vis mere