Lyt til artiklen

Bliver det Danmarks dronning Margrethe, den aldrende, engelske dronning Elizabeth eller den norske kong Harald, der bliver den næste monark, der abdicerer?

Efter at den spanske konge mandag formiddag meddelte, at han trækker sig tilbage, har Europa oplevet, at tre monarker har abdiceret inden for to år.

Den 1. maj sidste år abdicerede den hollandske dronning Beatrix og overlod tronen til sin ældste søn, Willem-Alexander. Knap tre måneder senere trådte den belgiske konge, 79-årige Albert II, tilbage og overlod tronen til sin søn Philippe. Og mandag er det altså den 76-årige spanske konge, Juan Carlos, der har meddelt, at han give tronen fra sig. 

Mens den hollandske abdikation skete, da man i Holland har tradition for, at monarken abdicerer, så skyldes abdikationerne i Belgien og Spanien skandaler. Den belgiske kong Albert II havde i flere år været skandaleombrust, bl.a. da det blev afsløret, at han angiveligt havde fået et barn uden for ægteskabet, og den spanske konge Juan Carlos er blevet beskyldt for at have haft flere elskerinder, ligesom hans datter og svigersøn begge er blevet sigtet for skattesvig.

Ifølge kongehusekspert Trine Villemann er det ikke utænkeligt, at der vil komme endnu en abdikation i et europæisk kongehus indenfor de næste hår.

- På baggrund af det, der er sket i dag, og på baggrund af det, der skete i Belgien sidste år, kan vi se, at kongehusene ikke længere er usårlige, siger hun.

Den svenske konge, Carl Gustaf, er en af de monarker, der de seneste år har været udsat for skandaler. Kongen beskyldes bl.a. for at have plejet forbindelser med den svenske mafia, ligesom han anklages for at have været flittig gæst på stripklubber.

Men det er næppe i Sverige, at man ser den næste abdikation. Ifølge kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, så er der nemlig ikke tradition for at abdicere i Sverige.

Det er heller vores egen Dronning Magrethe eller englændernes aldrende dronning, Elizabeth, der ser ud til at blive de næste, der abdicerer.

- Jeg tror ikke, at den danske dronning står først i køen af monarker, der abdicerer, men jeg tror heller ikke, det er udelukket. Hun har selv givet udtryk for flere gange, at hun skal bæres ud. Men hendes helbred halter, og hvis hun bliver så sygdomssvækket, at hun ikke længere kan passe sine pligter, så kan jeg godt forestille mig, at hun vil overlade tronen til Frederik, siger Trine Villemann, der heller ikke forestiller sig, at engelske dronning Elizabeth frivilligt giver tronen fra sig.

Trods sine 88 år holder Dronning Elizabeth sig nemlig rigtig godt.

-Hun har et jernhelbred, og desuden har man også nærmest allerede lavet et arveskifte i England, hvor man har uddelegeret mange af hendes pligter og opgaver. Så hun er kun dronning af navn, siger Trine Villemann, der mener, at det er oppe hos vores nordlige naboer, at vi ser den næste abdikation.

- Jeg tror, at den næste monark, der abdicerer, bliver den norske Kong Harald. Han er gammel, træt og har hjerteproblemer. Og kronprinsparret er på plads i Norge og klar til at overtage, siger Trine Villemann.