Selv om den hollandske dronning Beatrix mandag meddelte, at hun trækker sig fra tronen til fordel for sin søn, så skal Storbritanniens tronarving, prins Charles, ikke regne med, at dronning Elisabeth vil gøre det samme.

Målt alene på ventetid, så bør prins Charles ellers for længst have gjort sig fortjent til titlen som monark. Den 64-årige Charles, der har været tronarving, siden hans mor dronning Elisabeth indtog tronen i 1952, har nemlig ventet så længe, at han i 2011 slog rekorden som Storbritanniens længstventende tronarving.

Den forrige rekordindehaver var kong Edward den 7, der ventede knap 60 år.

Men selv om Charles altså har ventet og ventet, og de britiske medier gang på gang spekulerer i, om den 86-årige dronning Elisabeth kunne finde på at træde tilbage, så er der ikke meget, der taler for, at monarken vil abdicere.

- Jeg tror ikke, det er særlig sandsynligt, for det er en lang tradition i Storbritannien som i Danmark, at man bliver siddende til man dør, siger historiker og royal ekspert Lars Hovbakke Sørensen til bt.dk og henviser til, at man i Holland, hvor kongehuset er af nyere dato, har en anden tradition. Der har de fleste monarker abdiceret, når de var i 70'erne.

Her ses dronning Elisabeth med sin søn prins Charles og datteren prinsesse Anne, da børnene var små.
Her ses dronning Elisabeth med sin søn prins Charles og datteren prinsesse Anne, da børnene var små. Foto: STF
Vis mere

Dog er håbet ikke helt ude for prins Charles. For hvis han bare lever længe nok, så er der en god chance for, at han bliver konge - en dag.

- Medmindre at han dør før dronning Elisabeth, så vil vi sikker få en situation, hvor han vil tiltræde tronen, når han bliver nogen og halvfjerds. Han vil sikkert blive konge, men han vil blive det i en høj alder, siger Lars Hovbakke Sørensen, der dog også tilføjer, at 'tiden arbejder for prins Charles'. Hans popularitet er nemlig de seneste år steget.

Prins Charles har ellers ikke altid været lige populær blandt den britiske befolkning. Især tiden omkring skilsmissen med prinsesse Diana - og håndteringen af hendes efterfølgende død - har sat ham i unåde. Og det har blandt andet ført til, at mange i Storbritannien har ytret ønske om, at de hellere så, at Charles' søn prins William overtog tronen efter dronning Elisabeth. Men Lars Hovbakke Sørensen anser det ikke for sandsynligt, at Charles vil overdrage tronen uden selv at blive konge.

Prins Charles gør, hvad han kan for at blive konge, men det er usandsynligt, at dronning Elisabeth træder tilbage, før hun dør, mener ekspert.
Prins Charles gør, hvad han kan for at blive konge, men det er usandsynligt, at dronning Elisabeth træder tilbage, før hun dør, mener ekspert. Foto: SANG TAN
Vis mere

- Hvis dronning Elisabeth bliver meget gammel, før hun dør, så er der en svag mulighed for, at prins Charles selv afgiver tronen til prins William, men det er ikke noget, man kan tvinge prins Charles til, siger Hovbakke Sørensen og tilføjer, at der dog er mange tanker bag, før en monark frivilligt overgiver tronen til en anden.

- Der skal rigtig meget til, før man bryder traditionerne med, at man abdicerer, og at man springer en over. En af de vigtigste ting i et monarki er familietraditioner og de traditioner, der er med hensyn til, hvordan et tronskifte finder sted, fortæller han.

NETHERLANDS/

Sidst en monark abdicerede i Storbritannien var i 1936, da kong Edward den 8. valgte at frasige sig tronen for at gifte sig med den fraskilte amerikanske kvinde Wallis Simpson. Den britiske regering havde truet med at trække sig, hvis ikke Edward den 8. trak sig. Edward den 8. blev efterfulgt af sin bror, kong George den 6., som var dronning Elisabeths far.