Lyt til artiklen

Eksdronning Anne-Marie og resten af den græske ekskongefamilie var tydeligt i sorg, da de i midten af januar måtte sige farvel til ekskong Konstantin.

Men sorgen over tabet var ikke det eneste, som familien kæmpede med. Problemerne omkring begravelsen førte til flere søvnløse nætter, afslører ekskongens svigerdatter.

Det er Tatiana Blatnik, der er gift med ekskong Konstantin og eksdronning Anne-Maries andenældste søn, Nikolaos, der deler oplysningerne på Instagram.

'En uge med søvnløse nætter for at arrangere en fejlfri begravelse og sørge for, at otte statsoverhoveder og mange andre royale familier og højheder blev gæstet. Det var ikke nogen let opgave,' skriver Blatnik, der selv har aristokratiske rødder, da hendes tyske mormor var grevinde.

Prins Nikolaos og Tatiana Blatnik ved begravelsen.
Prins Nikolaos og Tatiana Blatnik ved begravelsen. Foto: Raúl Terrel
Vis mere

Problemerne omkring begravelsen blev allerede kendt i dagene efter, at den tidligere græske konge gik bort 10. januar.

Familien ønskede at give ekskongen en statsbegravelse, men det var den græske regering ikke med på, da kongen blev afsat i 1974, og der ikke længere er monarki i landet.

Derfor vedtog regeringen, at man ville hjælpe med sikkerhedsanordninger ved blandt andet at stille politi til rådighed, men at ekskong Konstantin måtte begraves som privatperson.

Det var dog sikkert, at flere af de europæiske kongelige ville deltage, da ekskongens familiebånd strakte langt ind i især det danske og spanske kongehus, men også i flere andre.

Den græske ekskongefamilie måtte selv arrangere begravelsen.
Den græske ekskongefamilie måtte selv arrangere begravelsen. Foto: YANNIS KOLESIDIS
Vis mere

Og da familien gerne ville give ekskongen en begravelse, som de syntes var ham værdig, blev det ifølge Blatnik noget af en opgave.

'Jeg har aldrig nogensinde været mere stolt af at være en del af sådan et historisk øjeblik og af denne familie, der arbejdede med værdighed, ydmyghed og med en stille styrke støttede og hjalp så mange,' skriver hun videre.

Tatiana Blatnik skriver også, at begivenheden gjorde så stort et indtryk på hende, at hun stadig får tårer i øjnene, når hun ser på billederne fra begravelsen, de de minder hende om, hvordan familien sammen fik sørget for, at ekskongen blev begravet med 'værdighed'.

Hun tilføjer desuden, at ekskongen, der blev begravet ved kongehuset tidligere palads Tatoi uden for Athen 16. januar, lærte hende, hvad kærlighed til et land vil sige.

Der var mang monarker med til begravelsen.
Der var mang monarker med til begravelsen. Foto: Petros Giannakouris
Vis mere

'Hans eftermæle vil for evigt leve gennem kærligheden i hans familie og folk,' lyder det Blatnik, der slutter af med at skrive:

'Må du hvile i fred med din familie ved din side.'

Tatiana Blatnik blev gift med prins Nikolaos i 2010, og parret har ligesom ekskongeparret boet i Grækenland i flere år, hvor de er kendt for at deltage en del i velgørendhedsarrangementer. De deler desuden flittigt ud af deres oplevelser på de sociale medier.

Efter begravelsen var der rygter om, at kronprins Pavlos også ville flytte til Grækenland, men det har en talsperson for familien afvist over for Billed-Bladet.

Samme talsperson bekræfter, at eksdronning Anne-Marie ikke har planer om at flytte fra Grækenland.