Prins Henrik er gået i flyverskjul. Dronning Margrethe brænder royal benzin af uden hensyntagen til miljøet. Kronprinseparret er kommet på glatis i Saudi-Arabien. Og grevinde Alexandra står til at tjene styrtende på salget af luksusvilla hun fik foræret efter skilsmissen med prins Joachim.

De kongelige møgsager har stået i kø i starten af 2016.

»Kongehuset skal tage disse enkeltsager alvorligt,« siger historiker og kongehus-ekspert Lars Hovbakke Sørensen til BT.

Han mener ikke, det er tilfældigt, at de royale netop nu må lægge ryg til så mange hug og kritiske røster i offentligheden.

»Det afspejler, at kongehuset er ude i en langt vanskeligere balancegang nu, end bare for fem-ti år siden,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han mener, hele vores syn på de royale har ændret sig markant. Tidligere fulgte danskerne bestemt også med i de kongeliges liv og virke, men på en helt anden måde end i dag, hvor de royale ikke længere er hævet over kritik.

»Der er meget mere fokus på kongehuset, og både befolkningen og pressen er langt mere kritisk overfor de royale og hvad de foretager sig end tidligere. Før diskuterede man ikke deres gøren og laden. Nu bliver de målt og vejet på en helt anden måde. Det har ført megen positiv omtale med sig, men også kritik, som de tidligere var forskånet for.« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Den voldsomme ophobning af dårlig omtale kan være en farlig glidebane for et kongehus, hvis eksistensgrundlag er og bliver befolkningens opbakning. Det er det spanske kongehus et skrækeksempel på.

Kong Juan Carlos blev ekstremt populær, da han i 1981 var med til at afværge et kup-forsøg og reddede det unge spanske demokrati.

Men møgsager som en hemmelig elefantjagt i Botswana og en sag om svindel med offentlige midler, som svigersønnen, datteren prinsesse Elena - og måske endda kongen selv - var involveret i, fik hans popularitet til at styrtdykke. I 2014 valgte en dybt upopulær Juan Carlos at abdicere og overlade tronen til sin søn Felipe - uden at presset på det spanske kongehus er aftaget væsentligt siden.

Men så grelt står det trods alt ikke til for det danske kongehus, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

»Sammenlignet med andre europæiske kongehuses problemer, er disse sager ikke nær så alvorlige. De kan sagtens leve med de her sager, fordi de ikke grundlæggende ændrer ved, at befolkningen bakker op om kongehuset. Men der er langt flere krav til, hvordan da opfører sig i dag, end for ti år siden,« vurderer han.