Prins Henrik og dronning Margrethe er lige nu fanget i en historisk og selvskabt krise, der slår dybe revner i hele Kongehusets fundament, efter prins Henrik chokerede den danske befolkning ved torsdag i sidste i uge offentligt at bekræfte, at han ikke vil begraves sammen med sin hustru i Roskilde Domkirke, når den tid kommer.

Prinsen er nemlig så forbitret over, at han aldrig er blevet ligestillet med dronning Margrethe, og at hun aldrig har villet tildele ham titlen ‘konge-gemal’, at han ikke så anden udvej end at manifestere sin utilfredshed - også efter døden.

Lige nu opholder prins Henrik og dronning Margrethe sig på prinsens vinslot Chateau de Cayx i Frankrig, hvor prins Henrik lige efter sin hustrus ankomst til slottet tidligere på ugen lagde yderligere ved på det flammende bål ved i et interview med Billed Bladet at fremture, at det er Dronningen, der har gjort ham til ‘narren’ ved ikke at give ham den kongegemal-titel, han så brændende har ønsket sig gennem deres 50 år lange ægteskab.

Det ligner afgrundsdyb kløft mellem dronning Margrethe og prins Henrik, og i befolkningen debatteres det, hvordan deres ægteskab nu kan fortsætte. Prins Henriks mangeårige ven, modeskaberen og forretningsmanden Erik Brandt er dog sikker på at de kan løse krisen. Regentparret blev da også set sammen torsdag aften arm i arm til en kirkekoncert nær vinslottet.

»Prinsen har lige været igennem en operation, og han er irritabel. Det er der ingen tvivl om. Men det er min klare opfattelse, at han og dronningen sætter sig ned sammen som alle andre ægtefæller og løser dette sammen,« siger Brandt, der fortæller, at han de seneste uger og dage har været i telefonkontakt med sin ven.

Ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, bliver det svært for Kongehuset at holde krisen bag lukkede døre, da erhvervet som kongelig sætter nogle svære rammer for privatlivet.

»Det der er helt specielt ved være kongelig, er at det offentlige og private bliver viklet ind i hinanden på en måde, som man ikke ser i andre jobs. Her er det nemlig en del af jobbet at være gift med en bestemt person. Og hvor familien er en ganske central del af jobbet,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det er heller ikke første gang, at regentparret står overfor en krise, der skaber genklang blandt det danske folk. Tilbage i 2007, nævnte Prinsen, at han ville være konge, og i 2015 sagde Prinsen til et hollandsk medie, ‘Hvorfor skal jeg være under min kone?,’ til et Hollandsk medie.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen kan det meget vel blive den samme strategi, som kongehuset tidligere har brugt,  der vil få dem igennem den nærværende krise udadtil. Den vil blive tiet ihjel.

»Jeg tror, at Dronningen vil forsøge at undgå at udtale sig om sagen. For uanset, hvad hun går ud og siger nu, så vil det kunne fortolkes i en sammenhæng, som om der stadig er en konflikt,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han forklarer, det bemærkelsesværdige ved denne nuværende krise, er den i sidste udfald vil have en konsekvens, hvilket de tidligere udtalelser fra prins Henrik ikke har haft.

»Konsekvensen, er stor denne gang, det vil betyde, at han ikke bliver begravet ved siden af Dronningen. Alligevel vil jeg tro, at kongehusets eneste mulighed er, at tie krisen ihjel,« fastslår Lars Hovbakke Sørensen.

Han tilføjer,

»Situationen er gået fuldstændig i hårdknude fordi de to centrale personer, Dronning Margrethe og Prins Henrik, er så fuldstændig fundamentalt uenige i denne sag.«

Herhjemme samler befolkningens sympati sig ifølge flere målinger om dronning Margrethe, og kongehuseksperter og avisernes lederskribenter har påpeget, at Prins Henrik lige nu er sin egen værste fjende, og at han vidste, hvad han gik ind til, da han giftede sig med tronfølger prinsesse Margrethe for 50 år siden.

Det mener Erik Brandt dog ikke, er den fulde sandhed.

»Det er kun den halve sandhed. For de vidste begge to, hvad de gik ind til. Prins Henrik giftede sig med en tronfølger. Hun giftede sig med en franskmand og en ærekær mand,« pointerer han.

Erik Brandt mener, at krisen burde være løst, allerede da prins Henrik blev gift med sin prinsesse Margrethe, ved at han allerede dengang havde fået titlen ‘Majestæt’.

»Allerede da man lavede tronfølgeloven om i 1953, så Margrethe kunne blive dronning,  burde man jo have forudset, at dronning Margrethe på et eller andet tidspunkt ville gifte sig og samtidig have gjort sig nogle overvejelser om, hvilken titel der ville være passende for hendes kommende mand,« siger han og lader forstå, at der ikke ville gå skår af nogen ved at vise prins Henrik den respekt at tildele ham titlen konge-gemal.


Danskerne vender ryggen til Prins Henrik

Han blev født som greve den 11. juni 1934, giftede sig med den danske tronfølger prinsesse margrethe den 10. juni 1967 og blev  prins af Danmark. I 2005 blev fik han titel af prinsgemal, men ordlyden smagte skidt på fransk, og i 2016 fik han igen titlen Prins. Men heller ikke den faldt i prins Henriks smag.

Hvis ikke han hustru, Dronning Margrethe den anden af Danmark, gør ham til konge-gemal inden hans 83 år lange liv ebber ud, vil han under ingen omstændigheder begraves sammen med hende i Roskilde Domkirke. Som konen i muddergrøften, der først ønskede sig en hytte af den fortryllede flynder, så et slot, så at blive konge, kejser og pave og fik det hele opfyldt, indtil hun bad om at blive Vorherre selv, er prins Henrik ved at tabe hele sin livsgerning på gulvet og havne muddergrøften som i eventyret.

I hvert fald hvis man spørger danskerne. Knap to ud af tre danskere - helt præcis 64 procent - har således fået et ‘meget mere’ eller ‘mere’ negativt syns på Prins Henrik efter hans voldsomme udmelding om, at han ikke vil begraves sammen med sin hustru.

Det viser en undersøgelse, som KANTAR Gallup har foretaget for B. Prins Henrik har aldrig været knuselsket i den brede befolkning, men har ifølge kongehus-ekspert og lektor i historie ved Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen haft sin egen trofaste fanskare.

Men efter prins Henrik i foråret pludselig meldte afbud til det belgiske kongepars statsbesøg i Danmark for i stedet at drage på solferie til Tenerife, selv om dronningen på belgisk tv kort forinden havde proklameret, at prinsen så meget frem til statsbesøget, er prins Henriks popularitet dykket drastisk. Før Tenerife-turen tenderede danskere mod at mene, at Prins Henrik var en god repræsentant for Danmark. Efter Tenerife-turen og nu hans udmelding om, at han ikke vil begraves sammen med sin hustru, hælder danskere mod, at han er dårlig repræsentant for Danmark.

»Han har færre fans nu end nogensinde,« siger Sebastian Olden-Jørgensen, der mener, at Henrik har ødelagt sit eget eftermæle eftertrykkeligt.

»Prins Henrik desavouerer sit eget liv, når han siger, at han ikke vil begraves sammen med dronningen. Han har paradoksalt nok kæmpet for at være mere end en parentes i Kongehuset, men med sin udmelding har kan selv slået netop en parentes om sit liv og skriver sig selv ud af Kongehuset så meget, som det er ham muligt. Han erklærer jo faktisk, at hans liv som prins har været en fejltagelse.«


Undersøgelsen:

Er dit syn på Prins Henrik blevet mere positivt eller negativt, efter han har meddelt, at han ikke ønsker at begraves sammen med Dronning Margrethe?

Meget mere negativt: 34,0 procent

Mere negativt: 30,0 procent

Uændret: 31,2 procent

Mere positivt: 1,1 procent

Meget mere: 0,9 procent

Ved ikke: 2,6 procent

Hvordan vil du helt generelt vurdere den kongelige families indsats for at repræsentere Danmark. Prins Henrik vs. Dronning Margrethe

Skala 1-5, hvor 5 betyder ‘meget godt’ og 1 betyder ‘meget dårligt’

8. april 2015:

Prins Henrik: 3,25 point

Dronning Margrethe: 4,47 point

24. april 2015:

Prins Henrik: 2,93 point

Dronning Margrethe: 4,57 point

16. oktober: 2015:

Prins Henrik: 3,30 point

Dronning Margrethe: 4,40 point

7. januar 2016:

Prins Henrik: 3,42 point

Dronning Margrethe: 4,46 point

24. april 2017:

Prins Henrik: 2,48 point

Dronning Margrethe: 4,28 point

4. august 2017:

Prins Henrik: 2,60 point

Dronning Margrethe: 4,41 point

Kilde: KANTAR GALLUP for BT. 4. AUGUST 2017. 1.008 REPRÆSENTATIVT UDVALGTE  VÆLGERE OVER 18 ÅR ER BLEVET SPURGT.


Tidslinje

10. juni 1967. Prinsesse Margrethe bliver gift med den franske diplomat Henri-Marie-Jean André greve de Laborde de Monpezat,

6. marts 1980: ‘Prins Henrik vil være konge’, skriver Ekstra Bladet med fede typer på forsiden. Prins Henrik mener, at han bør tituleres ‘konge,’ siger højtstående embedsmand til Ekstra Bladet.

1996: I selvbiografien  ‘Skæbne forpligter’ udtrykker prins Henrik frustration over sin placering i det royale hierarki: “Alt godt tillægges chef, alt dårligt nummer to (...) I værste fald beskriver det sarkastiske billedsprog os som skødehunde, der tripper bagefter, nogle gange i snor, som sidder pænt for en sukkerknald, og som fremfor alt ikke siger noget’, skriver han om sin position som prinsgemal.

3. februar 2002: Dronning Margrethe kunne ikke være vært ved Kongehusets nytårskut på grund af to brækkede ribben. Kronprins Frederik overtog til prins Henriks store fortrydelse værtskabet. I et interview med BTs Bodil Cath fortalte han for første gang offentligt om at føle sig degraderet og om at føle sig som ‘et ligegyldigt vedhæng’ til dronningen. Prins Henrik flygtede i protest til sit vinslot Chateau de Cayx i Frankrig.

Januar 2011: I biografien ‘Enegænger’ sammenligner prins Henrik betegner Prins Henrik  sig selv som »Den nye Grev Danner«. Prinsgemalen mener, at  mentaliteten i Danmark på visse områder stadig er, som den var, da Frederik VII i 1850 giftede sig med grevinde Danner:  Prins Henrik udtaler i bogen: “Selv om de var forelskede, og kong Frederik VII insisterede på at gifte sig med denne borgerlige kvinde, blev hun nægtet at blive hans dronning. Hun blev gift ' til venstre hånd', som det hed, og fik titel af grevinde. Man ville under ingen omstændigheder ligestille hende med kongen. Jeg er den nye grev Danner. Men det er jo altså min egen skyld, at jeg ikke forstod mentaliteten, da jeg ankom til Danmark i 1960erne, hvor man gerne ville bryste sig af ligestilling i samfundet generelt, men ikke på toppen af samfundspyramiden. Det har jeg nu forstået.«.

April 2015.  Prins Henrik deltager ikke i den officielle fejring af dronning Margrethes 75-års fødselsdag. Prins Henrik meldte officiel afbud på grund af sygdom, men blev kort efter set ferierer i den smukke italienske kanalby Venedig.

22. marts 2017: Tidligt om morgenen tager prins Henrik et fly fra København til Bruxelles og herfra videre til Tenerife. Rejsen er opsigtsvækkende, da den er sammenfaldende med det belgiske regentpars statsbesøg i Danmark, som dronning Margrethe i et interview med den belgiske tv-station RTL kort tif forinde havde proklameret, at prins Henrik så ‘meget frem til’’.

16. juni 2017: Regentparret fejrer guldbryllup uden nogen form for offentlig markering af den store dag.

3. august. Kongehuset bekræfter over BT, at prins Henrik ikke vil begraves i Roskilde Domkirke sammen med dronning Margrethe, når den tid kommer.

Til BT fortæller kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, at prins Henrik har været utilfreds med sin rolle i kongehuset: »Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere.  For prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket.«  Prins Henrik siger i en udtalelse til BT: »Enhver mand, der ikke er ligestillet med sin ægtefælle, er ikke værdig til at blive begravet i samme grav.«

7. august 2017: Dronning Margrethe ankommer til Chateau de Cayx i Frankrig for at feriere under private former med sin mand.

8. august: Billed Bladet interviewer prins Henrik, mens han sidder i sin bil ved slottet i Frankrig. Billed Bladets journalist spørger: Man taler om, at de gør dronningen til grin og til nar og hænger hende ud? Prins Henrik svarer prompte: “Det er hende, der gør mig til narren. Jeg har ikke giftet mig med hende for at blive begravet i Roskilde. Jeg er ligeglad’.