Fem børn i det svenske kongehus har mandag fået frataget deres kongelige titler.

Nu sætter deres forældre ord på, hvad forandringen kommer til at betyde for deres børn, som også mister deres apanage og ikke får officielle pligter fremadrettet.

Det skriver det svenske medie Aftonbladet.

Det var mandag formiddag, den svenske konge Carl Gustaf kom med den overraskende melding om, at flere af hans børnebørn ikke længere skal være medlemmer af det svenske kongehus.

Mens hans ældste datter – kronprinsesse Victorias – to børn fortsat er fuldbyrdede medlemmer, mister prinsesse Madeleines og prins Carl Philips i alt fem børn deres kongelige titler og deres apanage. Til gengæld forventes de ikke at deltage i officelle pligter som repræsentanter for det svenske kongehus.

På deres respektive sociale medier sætter både Madeleine og Carl Philip nu ord på udviklingen.

På Instagram skriver Madeleine, som sammen med ægtemanden Chris har børnene Leonore, Nicolas og Adrienne, følgende:

'Den her forandring har været planlagt i lang tid. Chris (Madeleines ægtemand, red.) og jeg synes, det er godt, at vores børn nu får større mulighed for i fremtiden at udforme deres egne liv som privatpersoner.'

Samme budskab går igen i det, som Carl Philip, der sammen med sin hustru Sofia har sønnerne Alexander og Gabriel, skriver på samme medie:

'I dag meddelte Kongen beslutningen om, at vores børn ikke længere har titlen 'kongelige højheder'. Vi ser dette som positivt, da Alexander og Gabriel kommer til at få friere valgmuligheder i livet.'

Selvom de fem berørte børn mister deres titler som 'kongelige højheder', beholder de alle deres prins- og prinsessetitler, ligesom de også kommer til at bære deres hertug- og hertugindetitler, som de fik tildelt ved deres fødsler.

Beslutningen er ikke truffet, fordi de er faldet i unåde.