Lensgrevinden på Frijsenborg Slot ved Hammel er død, 77 år. Irene Wedell var nær ven af kongehuset og var blandt gæsterne til Frederik og Marys bryllup i 2004.

Det vakte undren blandt royale eksperter, da Irene Wedell ikke dukkede op til fejringen af dronning Margrethes fødselsdag i april.

Forklaringen fulgte i begyndelsen af juni, da lensgrevinden stod frem i Billed-Bladet og fortalte, at hun havde leverkræft.

- Det er selvfølgelig ikke så godt med den sygdom, men jeg får den bedste behandling på Århus Kommunehospital. Det er sådan nogle dygtige mennesker, sagde Irene Wedell dengang til Billed-Bladet og fortalte endvidere, at hun fik kemoterapi en gang om måneden.

Irene Wedell understregede dog, at hun havde det fint, bortset fra lidt træthed efter den hårde kræftkur.

Irene Wedell havde en stor passion for opera - en lidenskab hun også dyrkede sammen med Dronningen, som hun blandt andet har set Madame Butterfly sammen med.

Dronningens veninde

Venskabet med Dronningen kom til udtryk i 1997, da Irene Wedell som den første nogensinde blev tildelt ærestitlen kammerdame. Titlen var dronning Margrethes egen opfindelse, og ingen udenfor hoffet har modtaget titlen bortset altså fra lensgrevinden.

Venskabet mellem de to prominente familier er fortsat videre i næste generation, for Irene Wedells søn og svigerdatter, Bendt og Pernille Wedell, er gode venner med kronprinsparret.

Bendt Wedell ejer desuden det sydfranske slot Chatrouse sammen med prins Joachim.

Levede for velgørenhed

Irene Wedells hjerte bankede for velgørenhed. Hun har blandt andet været præsident for Sindslidendes Fond.

Tidligere har hun flere gange holdt åbent hus på Frijsenborg Slot, hvor hun rejste store summer, som blev doneret til velgørenhed.

Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp er blandt de organisationer, der er blevet støttet ved disse arrangementer.

Da lensgrevinden i 2000 konverterede til katolicismen, begyndte hun at yde stor støtte til den katolske præst fader Brennans arbejde for gadepiger i Thailand. Da han blev beskyldt for pædofili, stiftede Irene Wedell sammen med blandt andre musikeren Johnny Reimar Den Danske Pattaya Fond, så børnene stadig kunne få hjælp - pædofilianklager eller ej.

Ledede to godser

Irene Wedell blev for 50 år siden gift med lensgreve Tido Wedell, der som leder af Frijsenborg ved Hammel og Wedellsborg ved Assens var Danmarks største jordbesidder - godserne har nemlig et samlet areal på 9800 hektar.

Da Tido Wedell døde i 1982, blev sønnen Bendt, kun syv år gammel, den officielle ejer af godserne - men Irene Wedell stod for driften helt frem til 2002.

Godset Wedellsborg har altid været populært i de fine kredse; H.C. Andersen holdt ferie der, og det gjorde dronning Ingrid og dennes svigermor, dronning Alexandrine også.

Irene Wedell efterlader sig to børn, tvillingerne Bendt og Christiane, samt tre børnebørn.