Den tyske prins Richard af Berleburg, der er gift med prinsesse Benedikte, søster til Dronning Margrethe, har gennemgået en operation for udposning på legemspulsåren.

Det oplyser hoffet i en pressemeddelelse.

Udposning på legemspulsåren rammer mange mennesker, typisk når de er over 50 år. Og lidelsen rammer mænd oftere end kvinder. Det er ikke ufarligt at få en udposning på legemspulsåren, fordi der ofte ikke er nogle symptomer. Men det farlige er, at der kan ophobe sig blod i udposningen, som derfor kan sprænge. Og så bliver det farligt, fordi blodet ofte løber så hurtigt, at patienten dør i løbet af ganske få minutter.

Men eftersom meldingen fra overlæge, dr. med. Ulf Helgstrand fra Rigshospitalet, der opererede prinsen, er, at indgrebet i prinsens pulsåre er forløbet vellykket, tyder det på, at man har opdaget udposningen enten på grund af smerter i maveregionen eller ryggen, eller i forbindelse med en undersøgelse for andet.

Men også at udposningen har været på mindst fem centimer i diameter. Ifølge Netdoktor.dk vil lægerne nemlig ikke udsætte ældre patienter for en længerevarende operation, som det er blive opereret for en udposning på legemspulsåren, hvis udposningen er mindre end fem centimer i diameter.

Prinsesse Benediktes 79-årige prins har for 10 år siden gennemgået to operationer for prostatacancer. Prins Richard er siden blev erklæret rask. Men på grund af sygdomshistorien bliver prinsen formentligt fulgt ekstra tæt af lægerne.

Det er formenligt alder, der er årsag til, at en udposning opstår. Det skyldes, at blodårerne med årene bliver mindre elastiske, og når man når over 50-60 år, kan karvæggen 'give' sig på grund af blodtrykket.

Men arvelige faktorer kan også spille ind. Hvis en mands far eller bror har en udposning på hovedpulsåren, stiger risikoen for at få en udposning med 20 procent.

Derfor råder lægerne patientens børn og søskende til at blive undersøgt for udposninger på hovedpulsåren.

Prinsesse Benediktes 79-årige prins har for 10 år siden gennemgået to operationer for prostatacancer. Han er siden blev erklæret rask.

Men på grund af sygdomshistorien bliver prinsen formentligt fulgt ekstra tæt af lægerne.