Lad børn gøre sig deres egne erfaringer. Sådan lød budskabet fra Dronningen, der i sin nytårstale rettede en løftet pegefinger mod de såkaldte curlingforældre.

En flænge i bukserne, en hudafskrabning og en forsvundet hårsløjfe. Det er ikke alle livets oplevelser, man tænker tilbage på med glæde, men ikke desto mindre er dårlige oplevelser en rigtig vigtig og uundværlig del af børnelærdommen, som ingen bør forskånes for.

Det mener i hvert fald dronning Margrethe, der i sin nytårstale kom med en opfordring til de mange forældre, der pakker deres børn ind i vat. For man kan ikke holde sine børn i hånden hele livet, og beskytter man dem for meget, lærer de intet selv.

Sådan lød budskabet fra majestæten, da hun for 44. gang tonede frem på danskernes tv-skærme nytårsaften:

»Sommetider faldt de og slog sig, og sommetider kunne det knibe med at forklare, hvordan bukserne havde fået en flænge, eller hvor hårsløjfen var blevet af. ’Op at stå,’ sagde man, og de klarede den. Det gav erfaringer, som man måske helst havde været foruden, men det er en del af livet selv,« lød det fra dronning Margrethe under talen, der blev transmitteret fra Fredensborg Slot.

I første række

De seneste år er begrebet curlingforældre blevet brugt om de forældre, som ikke mener, at deres børn skal møde forhindringer på livets vej og derfor på overbeskyttende vis baner vejen for deres børn, så de hele tiden kommer i første række.

I løbet af det forgangne år har det heller ikke skortet på episoder, hvor danske forældre har vist, hvor langt de er villige til at gå for deres børns velbefindende. I april klagede en mor til forbrugerombudsmanden over en kampagne fra Dansk Supermarked, fordi hun blev så sur over, at hendes to børn ikke kunne få fyldt hele deres samlebøger med dyrekort.

Og under én måned senere skabte en gratis Disney-koncert fra animationsfilmen ’Frost’ ramaskrig blandt en række frustrerede forældre, der brokkede sig over, at deres børn ikke fik en god oplevelse, fordi fremmødet til koncerten midt i København var større end forventet.

Majestætens opsang til danske forældre er foredragsholder, blogger og samfundsdebattør Michelle Hviid enig i. Hun har selv opdraget sine egne børn ud fra samme princip, fortæller hun.

»Jeg har heller ikke været den type mor, der har kastet mig ned med livet som indsats, for at mine børn ikke skulle gå ind i en bordplade. Jeg er overbevist om, at når børn falder, så lærer de utrolig meget, og de har også fået lov til at se, når jeg er faldet,« siger hun.

Familiepsykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, der er medforfatter til bogen ’FamilieFred med dine forældre’ mener, at mange forældres adfærd er udtryk for en generel usikkerhed over for det perfekte familieliv.

»Det er udtryk for en tendens, som handler om at leve det perfekte liv. Der er rigtig mange af os, der er så grundlæggende usikre, at grundmottoet for mange forældre bliver better safe than sorry – det vil sige, at man helgarderer sig ved at sørge for at sige nej og passe på, så man hele tiden er på den sikre side,« forklarer Camilla Carlsen Bechsgaard.

Familiepsykologen synes ikke, det er mærkværdigt, at Dronningen udtaler sig om det moderne familieliv. Faktisk mener hun, at danskerne bør benytte Dronningens nytårstale som en anledning til at sætte vores egne værdier til debat, bl.a. i forhold til hvordan vi skal opdrage vores børn.

For selv om det er vigtigt at beskytte sine børn, er det endnu vigtigere at finde en balance, så man ikke overbeskytter dem. Det kan nemlig resultere i, at de bliver usikre og uselvstændige, fortæller Camilla Carlsen Bechsgaard.

Livets kegler

Det er Michelle Hviid enig i. Hun betegner sig selv som en såkaldt ’bowling-mor’, der trygt kaster sine børn ud i ’livets kegler’ ud fra en betragtning om, at selvstændiggørelse giver børn mere selvtillid.

»Som udgangspunkt har jeg den holdning, at jeg er den bedste mor, når mine børn ikke har brug for mig, og når jeg har gjort mig selv overflødig, for så er det lykkedes. Det er jo ikke fordi, jeg ikke er der for dem, men hvis mine børn kan selv, slipper de for min indblanding, og det gør, at deres såkaldte eksistentielle problemer bliver mindre,« forklarer hun.

 

'Hun har jo ret'

Thomas Hagedorn, 37 år, Tune, sælger. Med børnene 2-årige Sofie, 5-årige Ida og 8-årige Emil, 8 år.
Thomas Hagedorn, 37 år, Tune, sælger. Med børnene 2-årige Sofie, 5-årige Ida og 8-årige Emil, 8 år. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Hvad mener du om den løftede pegefinger, Dronningen kom med i sin nytårstale til de forældre, som pakker deres børn for meget ind?

»Jeg er fuldstændig enig med den gode dame. Jeg synes, folk er blevet nogle curlingforældre. Jeg synes, samfundet har ændret sig til, at børn ikke er selvstændige længere. De skal jo lære nogle ting, og det gør de ved selv at udforske verden. Jeg synes, der er for meget irettesættelse. I dag kan man jo ikke engang lave en legeaftale, uden at begge forældre har været inde over.«

Hvad synes du om, at Dronningen blander sig i den moderne børneopdragelse?

»Jeg synes, det er dejligt, at der er én, der tør sige det offentligt, for man tør ikke sige noget til hinanden. Ingen kommenterer hinandens liv. Vi går bare og passer os selv i vores egen lille osteklokke.«

Steen Paarup Hansen, 62 år, Esbjerg, arkitekt.
Steen Paarup Hansen, 62 år, Esbjerg, arkitekt. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Hvad mener du om den løftede pegefinger, Dronningen kom med i sin nytårstale til de forældre, som pakker deres børn for meget ind?

»Jeg synes, det er en god klassisk tilgang til det. Det er meget fornuftigt. Der er jo en fare ved livet – man kan dø af det. Modsat kan man også leve et liv, hvor man ikke rigtig får noget ud af det, fordi man bliver pakket ind.«

Hvad synes du om, at Dronningen blander sig i den moderne børneopdragelse?

»Jeg ville være ked af det, hvis hun ikke gjorde det. For så ville hun bare være en papfigur, som bliver flyttet rundt, når noget skal sættes i scene. Nu har man et menneske af kød og blod, som forholder sig til livet omkring sig, og det er flot.«

Hanne Broeng, 56 år, Klampenborg, lektor i dansk og musik.
Hanne Broeng, 56 år, Klampenborg, lektor i dansk og musik. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Hvad mener du om den løftede pegefinger, Dronningen kom med i sin nytårstale til de forældre, som pakker deres børn for meget ind?

»Jeg er fuldstændig enig. Det gør ikke noget, at børn falder og slår sig. Og det er meget vigtigt, at børn møder natur. Og det er der jo ikke ret mange, der gør.«

Hvad synes du om, at Dronningen blander sig i den moderne børneopdragelse? 

»Hun skal jo bevæge sig mellem det private, det offentlige og det majestætiske, og det synes jeg også, at hun gør. Hun viser, at hun er et menneske og en vis dame, samtidig med at hun kommer med en løftet pegefinger. Og det kan hun jo gøre i kraft af den autoritet, hun har, så jeg synes, det er meget fint.«

Susanne Bøllingtoft, 65 år, København.
Susanne Bøllingtoft, 65 år, København. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Hvad mener du om den løftede pegefinger, Dronningen kom med i sin nytårstale til de forældre, som pakker deres børn for meget ind?

»Forældre opdrager så godt, de kan, og i bedste mening. Man kan jo ikke gøre det om. Men børn kan også blive overbeskyttede, så det er jo egentlig rigtigt nok, hvad Dronningen siger.«

Hvad synes du om, at Dronningen blander sig i den moderne børneopdragelse?

»Jeg har ikke tænkt så meget over det, men jeg synes da, det var underligt – især når man har hørt kronprins Frederik snakke om, at han selv er blevet hårdt opdraget.«