Når vi om nogle måneder skifter 2020 ud med 2021, bliver det uden vanlig fest hos Dronningen.

I år har man nemlig valgt at aflyse både nytårstaffel og nytårskure i kølvandet på corona-pandemien.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse, hvori det også lyder, at der trods aflysninger vil blive holdt en mindre nytårskur på Christiansborg Slot 4. januar 2021.

Her vil statsministeren og enkelte andre repræsentanter for det officielle Danmark være inviteret.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ved en tidligere nytårstaffel.
Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik ved en tidligere nytårstaffel. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Vis mere

Under Dronningens regeringsperiode har der været tradition for, at regeringen, hoffet, Folketingets formand og en lille flok andre vigtige personer hvert år er blevet budt indendørs på Amalienborg til nytårstaffel 1. januar.

I dagene efter har andre – ligeledes – vigtige repræsentanter fra eksempelvis Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Højesteret været inviteret til nytårskur.

Kun én gang tidligere har dronning Margrethe måttet aflyse festlighederne. Det skete i 2005 som følge af tsunamien i Sydøstasien i julen 2004.

Selv om monarken altså i år har valgt at tilsidesætte nogle af de faste traditionsindslag, er der i hvert fald én ting, vi danskere fortsat kan regne med:

Hendes majestæts nytårstale nytårsaften klokken 18.

Prinsesse Marie og prins Joachim ed en tidligere nytårstaffel.
Prinsesse Marie og prins Joachim ed en tidligere nytårstaffel. Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Vis mere

En tale, hvor Dronningen kan se tilbage på et ganske specielt år, hvor hun blandt andet måtte aflyse fejringen af sin egen runde fødselsdag og se sin yngste søn ramt af en blodprop i hjernen.

2020 blev også året, hvor dronning Margrethe holdt to andre – historiske – taler for den danske befolkning.

Én 17. marts, hvor hun helt ekstraordinært kiggede det danske folk direkte i øjnene – gennem skærmen – og opfordrede til at udvise samfundssind i forbindelse med corona-udbruddet.

Én på sin fødselsdag 16. april, hvor hun takkede danskerne for de mange lykønskningerne og for at have bidraget til at inddæmme udbredelsen af coronavirus. Noget, som hun opfordrede til, at man blev ved med.

Skulle man have lyst til at sende et par ord den anden vej, vil det på kongehusets hjemmeside fra nytårsdag og en uge frem være muligt at sende en digital nytårshilsen til Dronningen.