Midt i den ulmende konflikt mellem Ukraine og Rusland inviterede dronning Margrethe og kronprins Frederik torsdag Ukraines udenrigsminister ind bag Amalienborgs mure.

Omend det timingsmæssigt virker som en politisk motiveret invitation, gør Kongehuset intet galt, vurderer B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen. Tværtimod.

»Det er klart noget, Statsministeriet har bedt om, men det er også helt i orden,« siger han.

Under sit visit i Danmark mødtes Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, onsdag med den danske ditto, Jeppe Kofod, ligesom han også fik mulighed for at veksle et par ord med statsminister Mette Frederiksen undervejs. Det er der ikke noget odiøst i.

Dronning Margrethe og kronprins Frederik tog torsdag imod Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba.
Dronning Margrethe og kronprins Frederik tog torsdag imod Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba. Foto: Philip Davali
Vis mere

Men at Dmytro Kuleba siden tog med Jeppe Kofod til Riddersalen på Amalienborg for at komme i audiens hos Dronningen og Kronprinsen torsdag formiddag, kalder B.T.s royale korrespondent, Jacob Heinel Jensen, 'meget usædvanligt'.

»Normalt er det udenrigsministeren, der tager imod, når en udenrigsminister kommer på visit, så det er meget usædvanligt og sender et stærkt signal, når man sender Dronningen,« siger Jacob Heinel Jensen og tilføjer, at det kun bliver mere ekstraordinært, at også kronprins Frederik tog imod den ukrainske gæst.

Forstå konflikten mellem Ukraine og Rusland i videoen over artiklen.

Dronningen er som statsoverhoved hævet over partipolitik og må ikke tage stilling i politiske konflikter. At hun alligevel gør det mellem linjerne ved at invitere en repræsentant fra Ukraine og ikke Rusland er ikke et regelbrud, vurderer Jacob Heinel Jensen.

»Lige nu bliver Dronningen brugt udenrigspolitisk. I sådanne situationer sender vi vores statsoverhoved for at vise, at vi står sammen med Ukraine i den her krise,« siger han.

Dronning Margrethe og kronprins Frederik tog torsdag imod Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba.
Dronning Margrethe og kronprins Frederik tog torsdag imod Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba. Foto: Philip Davali
Vis mere

»Så længe hun står på mål for Danmarks overordnede strategi. Hvis hun pludselig sagde, at hun ville mødes med Putin, ville regeringen nok sige: 'Det skal du ikke gøre'.«

Selvom det er usædvanligt, at Dronningen på denne måde kastes ind i konflikten, er det ikke første gang, det sker.

Da Danmarks som et af de første lande anerkendte og oprettede diplomatiske forbindelser med de tre baltiske lande Estland, Letland og Litauen i 1991 efter den kolde krig, bød Dronningen også udenrigsministrene indenfor. Dengang på Fredensborg.

Om den aften har daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) for nylig udtalt til Politiken:

»Da vi kom ind, talte Dronningen og bød de tre lande velkommen i den frie verden. Og så drak vi champagne.«

Helt så bombastisk kommer dronning Margrethe dog ikke til at udtale sig denne gang, vurderer Jacob Heinel Jensen.

»Jeg tror ikke, de kommer til at tale om situationen i Ukraine. Det er et høflighedsvisit, hvor det ikke så meget handler om det, de taler om, men at det sker,« siger han.

Samtalen mellem Dmytro Kuleba og Mette Frederiksen vil helt sikkert kredse om konflikten, vurderer han.

»Men det er ikke meningen, at Dronningen skal tale om det. Hun er vores kransekagefigur, der symbolsk skal vise, at Danmarks politiske linje er at større Ukraine.«