Med prinsesse Margrethe og prinsesse Anne-Marie med sig i bilen tordnede dronning Ingrid ind i et træ ved Gråsten Slot.

»Pludselig lød der et ordentligt brag. Det næste jeg ved af, er, at jeg vågnede op i en sygeseng på Sønderborg Sygehus med bandage om hovedet,« fortæller dronning Margrethe i den nye bog 'Undervejs', skrevet af forfatteren Tom Buk-Swienty.

Selvom det er mange år siden, er det første gang, at Dronningen fortæller så indgående om den rystende ulykke, der kunne havde endt fatalt for Danmarks kongefamilie.

Det var sommeren 1948, og dronning Ingrid elskede at køre bil, så hun havde bedt Kronebilens chauffør, Poul Henriksen, om at indtage bagsædet, mens hun selv kørte Ford Mercuryen, der ikke havde sikkerhedsseler.

Dronning Margrethe med sine søstre, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie, og deres mor, dronning Ingrid, i 1988.
Dronning Margrethe med sine søstre, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie, og deres mor, dronning Ingrid, i 1988. Foto: ALLAN MOE
Vis mere

Dengang var det meget normalt, at man havde børn siddende på forsædet, og både prinsesse Margrethe og toårige prinsesse Anne-Marie sad ved siden af dronning Ingrid.

»Mens hun kørte, forsøgte hun, så vidt jeg husker, at hjælpe Anne-Marie op på skødet af mig og var derfor ikke helt opmærksom på vejen,« fortæller dronning Margrethe.

Ingrid ramte et træ.

Danmarks kommende regent havde fået hjernerystelse, alle var besvimet, og Krone 411 var blevet totalskadet.

Bilulykke ved Gråsten Slot. Dronning Ingrid, prinsesse Margrethe og prinsesse Anne-Marie kommer til skade. Også chauffør Henriksen kom til skade ved ulykken med 'Krone 411', der var en Ford Mercury.
Bilulykke ved Gråsten Slot. Dronning Ingrid, prinsesse Margrethe og prinsesse Anne-Marie kommer til skade. Også chauffør Henriksen kom til skade ved ulykken med 'Krone 411', der var en Ford Mercury. Foto: Sven Gjørling
Vis mere

»Jeg havde det ikke godt. Jeg havde fået en ordentlig flænge på hagen. Det var ikke alvorligt, men det var slemt nok til, at der var blod over det hele,« fortæller dronning Margrethe.

Det var lille prinsesse Anne-Marie, der var mest uheldig.

»Anne-Marie var den af os, som blev mest smadret, måske fordi hun sad på mit skød, slog sig på munden og havde en lidt skæv mund i flere år efter. Det kan man faktisk godt se på de tidlige fotografier af hende. Hun fik et lille skævt smil. Det klædte hende, men hun var i det hele taget sådan en yndig lille pige,« fortæller dronning Margrehte.

Chaufføren, Poul Henriksen, fik slået et par tænder ud i ulykken, og både dronning Ingrid og prinsesserne måtte blive på Sønderborg Sygehus i tre dage.

Dronning Margrethe og dronning Anne-Marie kom begge slemt til skade som børn, da dronning Ingrid tordnede ind i et træ i en kronebil.  
Dronning Margrethe og dronning Anne-Marie kom begge slemt til skade som børn, da dronning Ingrid tordnede ind i et træ i en kronebil.   Foto: NESVOLD, JON OLAV
Vis mere

»Ulykken var forskrækkende for os alle. Mor var brødebetynget over, at hun havde udsat os for den, og far var dybt chokeret. Begivenheden gjorde et voldsomt indtryk på ham. Da jeg kom tilbage til Graasten Slot, måtte jeg ikke løbe og var af lægerne blevet formanet til at holde mig nogenlunde i ro på grund af hjernerystelsen,« fortæller Dronning Margrethe.

Tom Buk-Swientys bog om Dronningens erindringer, 'Undervejs', er netop udkommet på Politikens Forlag.