Han er manden, der er så tæt på Dronningen, at han hver morgen får et håndtryk af Majestæten, når hun opholder sig på Fredensborg. Kenneth Lysell Madsen er dronning Margrethes nye hoffourer.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>- Jeg har aldrig set Dronningen morgensur, svarer han promte, da han bliver spurgt. Og at Margrethe skulle sove over sig, afviser han også straks.

- Det er i hvert fald aldrig sket i min tid - og hvis det er, så er det ikke noget, jeg har hørt om,« siger han med en hofansats diskretion.

Når Dronningen på Fredensborg kommer ned ved otte-tiden, siger han: »God morgen, Deres Majestæt.«

Der er noget svigermors drøm over Kenneth Lysell Madsen. Den velfriserede, slanke type med det lille, drilske glimt i øjet, der hverken lover eller afslører, og så er han som hoffourer en flot fyr i uniform.

Kenneth Lysell Madsens job kræver både pli og stort organisationstalent, og han har begge dele. Faktisk hører han til den type, der i bedste Hr. Møller-stil, (skibsrederen) arbejder efter devisen »pligten frem for alt«.

Men han er også den moderne ledertype og understreger kraftigt, at når det kongelige husholdningsmaskineri kører så godt, er det kun, fordi han har virkelig gode og loyale medarbejdere.

41-årige, ugifte Kenneth Lysell Madsen afslører hverken over for kærester, familie, venner eller presse hemmeligheder om Dronningen. Arbejdsmæssigt er han hendes mand, og så står han last og brast med sin arbejdsgiver.

Lidt som en hotelchef
Kenneth Lysell Madsen er hentet ind udefra af prins Henrik, der så potientalet i ham. I flere år arbejde han som hoffourerassistent.

Hvad er en hoffourer? Selv forklarer Kenneth Lysell Madsen: - Man kan sammenligne det lidt med, at jeg er Dronningens hotelchef. Alt med rengøring, køkken, service til de kongelige, jægere, løbere, lakajer og livrister er altsammen benævnelse for tjenere, som sorterer under mig, forklares det.

Altid distance
Hotel og service ligger hoffets nye hoffourer i blodet. Hans far var restauratør og havde en lille bodega på Østerbro i København. - Mine foresatte er ceremonimester Christian Eugen-Olsen og økonomichef, Søren Kruse. Derefter hofmarskal Ove Ullerup og øverst oppe regentparret, fortæller han.

- Når hoffureren har sagt god morgen til Hendes Majestæt, udveksles der bemærkninger om dagens program, som naturligvis kan skifte undervejs. Så er begge parter så nogenlunde orienteret, siger Kenneth Lysell Madsen.

- Men selv om man kommer tæt på, er der altid distance. Omgangstonen med Majestæten er afslappet, men også respektfuld, siger hoffoureren.

Allerede da Kenneth Lysell Madsen var en 15-16 år vidste han, at han ville gå restaurationsvejren. Han gik i lære som tjener på Hotel Royali København. Devisen på hotellet var »Kæft, trit og retning«, men alligevel en god uddannelse i et internationalt miljø, synes Kenneth Lysell Madsen. Det tog to ethalvtår. Bagefter gik han i kokkelære på hotellet.Han var på Royal Hotel i 16 år frem til 1997.

Jægeren bag Dronningens stol
Mange almindelige mennesker har svært ved at finde ud af, hvad jægere, løbere og livrister er for nogle stillinger ved hoffet?

- En jæger er Dronningens tjener. Det er ham, der står bag Dronningen, og løberen er så tilsvarende Prinsgemalens tjener. Det er dem, man altid ser på TV bag ved regentparret, når talerne fra store middage sendes. Så er der livrister, som også er tjenere, der servicerer Dronningen og Prinsgemalen.

Selv arbejder Kenneth Lysell Madsen - undtaget ved store begivenheder - fra mandag til fredag. På Fredensborg er det fra klokken 8-16 og på Amalienborg fra 9-16.

Livrister, løbere og jægere kører deres egen vagtplan, og deres arbejdstid slutter, når de kongelige siger »god nat.«cath@bt.dk