Sorte klipper, grønt græs, himmel og hav. Kunstneren dronning Margrethe får også en masse med fra sit sommertogt til øriget i Atlanten

Opgaven som majestæt er dronning Margrethes livsopgave. Men Dronningen har andre gerninger som hustru, mor og farmor. Og ikke at forglemme gerningen som udøvende kunstner.

Derfor var det som altid en meget interesseret dronning, som under sommertogtet i går besøgte Færøernes grafiske værksted Steinprent i Thorshavn og en udstilling med værker, litografier, malerier og tøj, skabt af færøske kunstnere.

»Det er så morsomt at se den kunst, de laver her på Færøerne. Jeg har stor beundring for dem. De bliver ved med at udvikle sig. De har masser af virkelig fine kunstnere,« siger Dronningen til BT efter rundvisningen i det kunstneriske værksted, hvor både færøske og udenlandske kunstnere arbejder.

I det rå værksted så den 76-årige dronning på opretstående figurer i ler, glasugler med store øjne og klare blå, grønne og gule farver, og litografier skabt af en færøsk landskabsfortolker, som Dronningen deler et kunstnerisk fællesskab med, blev nærstuderet.

Dronning Margrethes ansigt lyste flere gange op i store smil, da hun studerede udstillingen på det grafiske værksted ‘Steinprent’.
Dronning Margrethes ansigt lyste flere gange op i store smil, da hun studerede udstillingen på det grafiske værksted ‘Steinprent’. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Under rundvisningen stod munden ikke stille på den spørgelystne majestæt.

Mange besøg på Færøerne

Det er 14. gang, dronning Margrethe besøger Færøerne. Men det er første gang, hun er her alene. For prins Henrik har efter sin pensionering valgt ikke at være ved sin hustrus side på det årlige sommertogt, der altså også omfatter et besøg på Færøerne. Ved ankomsten mandag lagde Dronningen ikke skjul på, at hun havde sin mand i tankerne, da hun alene gik fra borde.

Men uanset hvordan Dronningen har det, og hvilke storme hun er omgærdet af, så forsvinder det alt sammen som dug for solen, når hun sidder bøjet over et kunstnerisk arbejde. Dronningen har både begået oliemalerier, akvarelmalerier, decupager og har desuden skabt flere scenografier til balletter i det lille pantomimeteater i Tivoli.

»Så tænker jeg ikke på meget andet end det, jeg sidder med,« siger Dronningen om sin passion.

Den kunstneriske monark har selv hentet masser af inspiration til sine malerier fra det færøske landskab. Bl.a. den kendte serie i stærke blå og grønne farver, der viser et eventyrlandskab.

Har De fået inspiration til nye værker på turen?

»Ja. Nej, det ved jeg ikke. Det viser sig jo først efterhånden, hvad man har samlet op. Men jeg har altid været meget inspireret af det færøske landskab, farverne, havet, himlen, de sorte klipper og det grønne græs. Det har gjort stort indtryk på mig, siden jeg var ganske ung,« siger Margrethe.

En gave fra Færøerne, et håndstrikket sjal i færøsk uld, skal der selvfølgelig også til, når Dronningen besøger ø-riget.
En gave fra Færøerne, et håndstrikket sjal i færøsk uld, skal der selvfølgelig også til, når Dronningen besøger ø-riget. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Færøsk kædedans

Dronningen havde i går atter et omfattende program på Færøerne, hvor hun blev officielt modtaget i Thorshavn fra morgenstunden med orkester, flag og taler.

Senere blev hun vist rundt i Landsstyret og Lagtinget og så en udstilling med billeder fra samtlige kongelige besøg på Færøerne siden 1844.

Og i aftes var der galla, hvor Dronningen traditionen tro skulle danse med i den færøske kædedans.

I dag skal Dronningen besøge Sandø, der betragtes som den smukkeste ø på Færøerne.

Det var Jan Andersson, direktør for ‘Steinprent’, der viste Dronningen rundt.
Det var Jan Andersson, direktør for ‘Steinprent’, der viste Dronningen rundt. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere