Endnu sidder det tydeligt i hukommelsen for dronning Sonja. Hvordan hun sammen med sin mand var samlet på det norske kongeskib for at fejre den daværende Kong Olavs fødselsdag, da hun fik det dårligt. Hvordan hun blødte, da hun vågnede. Havde kramper i maven. På hospitalet fik hun den frygtede besked. Hun havde aborteret.

I 25 år har dronning Sonja og kong Harald siddet på tronen i Norge. I den anledning har de ladet sig interviewe af den norske tv-kanal NRK om deres forhold og liv i serien 'Konge og dronning i 25 år'.

Tidligere i programmet har kongeparret afsløret, hvordan de i ni år holdt deres forhold skjult, før de stod frem som par, og når næste afsnit bliver sendt på torsdag under titlen 'Kunsten at være dronning', åbner dronning Sonja blandt andet op for sin spontane abort i 1970.

Hun var omkring halvvejs inde i sin graviditet, da hun fik kramper og blødninger om bord på K/S Norge.

»Det var en fortvivlet situation, selvfølgelig. Jeg syntes, det var grusomt,« fortæller dronning Sonja i tv-afsnittet, skriver Dagbladet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den norske kongefamilie. Fra venstre til højre: Ari Behn, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, prinsesse Märtha Louise, dronning Sonja, kronprinsesse Mette Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, kong Harald, Maud Angelica Behn and prinsesse Ingrid Alexandra.
Den norske kongefamilie. Fra venstre til højre: Ari Behn, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, prinsesse Märtha Louise, dronning Sonja, kronprinsesse Mette Marit, prins Sverre Magnus, kronprins Haakon, kong Harald, Maud Angelica Behn and prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: LISE ASERUND
Vis mere

Følte sig alene

Hun kan stadig huske 'alle de fremmede ansigter, der bøjede sig ind over hende, da hun skulle ind på sygehuset.

»Min mand blev nægtet at være med helt frem til døren, så der var jeg helt alene. Og det syntes jeg var ganske hårdt. I sårbare situationer er det vanskeligt at være midt i søgelyset,« siger dronning Sonja til NRK.

Historien om den ufrivillige abort er ikke ukendt. Da den autoriserede biografi 'Dronningen' udkom i 2012, var aborten en af hændelserne, der blev taget op i bogen.

I bogen kom det blandt andet frem, at aborten angiveligt var sket kort tid efter, at dronning Sonjas storesøster havde taget sit eget liv.

Bekymret i sin næste graviditet

Lægerne forklarede dengang, at aborten var et uheld, og kort efter blev dronningen gravid igen.

I 1971 fødte hun den 22. september en sund og velskabt prinsesse Märtha Louise.

I bogen 'Undervejs', som udkom i forbindelse med Märtha Louises 30-års fødselsdag i 2001, fortalte dronningen, at hun havde været meget bekymret under graviditeten på grund af aborten året før.

»I en sådan situation føler man sig sårbar. Jeg havde haft en abort tidligere og havde været urolig gennem dele af graviditeten. Men jeg havde fået en fin opfølgning af lægerne, og denne gang gik det godt,« sagde hun.

To år efter at have fået Märtha Louise fødte dronning Sonja sit og kong Haralds andet barn - kronprins Haakon.