Den norske dronning møder voldsom kritik, fordi hun fejrer forfatteren Knut Hamsun

Dronning Sonja af Norge møder usædvanlig hård kritik, fordi hun deltager i fejringen af Hamsun-året.

Det falder en stiftelse af nazi-ofre for brystet. I et brev til majestæten skriver den internationale Raoul Wallenberg-stiftelse blandt andet:

"Vi skriver til Dem med respekt, Deres Majestæt, på grund af deres personlige deltagelse i åbningen af den nævnte Hamsum-fejring. Som De ved, blev Hamsun arresteret, da krigen var forbi, og han måtte betale en bod for sin dokumenterede tilknytning til det norske fascistparti, som blev leddet af Vidkun Quisling."
 
Stiftelsen mener, at Hamsun burde fejres af folk, som er glade for litteratur og ikke som et nationalt symbol eller en helt, eftersom han var åbenbar nazist.  

Brevet er sendt direkte til det norske kongehus, siger den norske avis VG.

Til avisen siger stifteren Baruch Tenembaum:

- Skal jeg være helt ærlig, mener jeg, det er en skandale, at den norske Dronning deltager i en fejring af Knut Hamsum. Der var mange genier, som var nazister. Men jeg ved ikke, om nogen af dem er blevet hyldet af et statsoverhoved.

4. august skal kronprinsesse Mette-Marit også markere Hamsum-året ved å åbne Hamsum-centeret på Hamarøy. Det synes Tenembaum også, er "forfærdeligt."

Slottet har ikke ønsket at kommentere sagen. Dronningen har tidligere gjort det klart, at man skal skelne mellem forfatteren og nazisympatisøren Knut Hamsum. 

- Man må kunne have to tanker i hovedet på én gang, sagde hun i følge norsk Se og Hør efter åbningen af Hamsum-året.