Siden prins Henrik valgte at gå på pension nytårsaften 2015, har der været spekulationer om, hvorvidt dronning Margrethe kunne finde på at abdicere. Dronningen har hidtil afvist spekulationer – men nu åbner dronningen alligevel op for, at en abdikation ikke nødvendigvis er helt utænkelig.

Den opsigtvækkende melding kom fra dronning Margrethe, da hun for nylig blev interviewet af den belgiske tv-kanal RTL. I interviewet, der fandt sted forud for den belgiske monark kong Philippe og hans dronning Mathildes statsbesøg i Danmark senere på måneden, blev den danske dronning spurgt, om hun kunne finde på at abdicere – ligesom monarkerne i både Belgien, Holland og Spanien har gjort de seneste år.

Til det svarer dronning Margrethe som så mange gange før, at der ikke er tradition for abdikation i Danmark. Men derefter tager hendes svar en overraskende drejning:

»Vi er altid blevet på vores plads, så længe vi lever. Sådan gjorde min far, og det har alle andre, jeg kan komme i tanke om, også gjort. Det er også sådan, jeg forestiller mig det for mig selv. Man kan ikke spå om fremtiden, men det er sådan, jeg ser det,« forklarede hun i interviewet, der blev bragt søndag.

Ifølge kongehusekspert og lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, Sebastian Olden-Jørgensen, er dronningens svar interessant, da hun ikke som tidligere kategorisk afviser en abdikation:

»Jeg synes, hun holder en kattelem åben. Hun kunne bare have sagt: Nej, det kommer ikke på tale. I stedet kommer hun med en længere forklaring - som er fuldstændig korrekt,« siger han og fortsætter:

»Jeg vil ikke sige, at hun forbereder os på, at hun abdicerer, men hun skaber en situation, hvor hun kan træffe det valg, uden at det vil komme som et chok. Hun afviser abdikationen – selvfølgelig gør hun det – lige ind til den dag, hvor hun ikke gør det.«

I interviewet bliver den danske monark også spurgt til, hvordan hun har det med, at prins Henrik ikke længere er ved hendes side ved officielle begivenheder. Til det svarer monarken, at både de begge er ved at være gamle.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen kan det udsagn tolkes som endnu en indikation på, at en abdikation ikke er helt uden for rækkevidde:

»Man kan se antydningen til at skabe en situation, hvor hun også vil kunne bruge alderen som argument. For hvis han kan træde tilbage med hensyn til alder, så kan hun vel også,« lyder det fra kongehuseksperten.

Og vælger den danske dronning af gå af som monark, så vil den 48-årige kronprins Frederik være mere end klar til at tage over.

»Han er vel så klar, som han nogensinde bliver. Han blev definitivt klar, da han giftede sig med Mary og fik børn med hende. Han har den dronning, han skal have, og han har den familie, han skal have. Han har ikke åbenlyse svagheder, han skal overvinde. Han er klar og i venteposition, hvilket han har været i en årrække,« forklarede Sebatsian Olden-Jørgensen til BT i forbindelse med, at kronprinsen fyldte 48 år i 2016.

Det belgiske statsbesøg varer fra den 28. til den 30 marts.