Dronning Margrethe gør sig ikke store forventninger om, at de grønlændere, der ønsker sig uafhængighed fra Danmark, gider snakke med hende.

Det gjorde hun klart under et pressemøde i Nuuk, da B.T. spurgte, hvad hun gerne ville sige til de grønlændere, der ønsker sig frihed fra Danmark.

»Ved De hvad, jeg tror ikke, jeg skal snakke så forfærdelig meget til dem. Jeg tror ikke, de er særlig interesserede i at snakke så meget med mig. Muligvis,« sagde Dronningen og grinede.

»Det overlader jeg trygt til politikerne,« tilføjede hun.

Dronning Margrethe sejlede ud på Isfjorden ud for Ilulissat i Grønland.
Dronning Margrethe sejlede ud på Isfjorden ud for Ilulissat i Grønland. Foto: Christian Klindt Sølbeck
Vis mere

I de senere år er ønsket om uafhængighed et emne, der optager flere grønlændere. Grønland fik hjemmestyre i 1979 og selvstyre i 2008. Men det er stadig Danmark, der styrer landets økonomi og forsvarspolitik, og det er ikke alle, der er tilfredse med det. Til gengæld sender Danmark milliarder af sted mod Nuuk i bloktilskud årligt.

Men lørdag holdt Dronningen en tale, hvor hun mindede grønlænderne om, at de hører sammen med danskerne. Dronningen understregede kraftigt, at landene hænger tæt sammen.

»Vi kan hver især bevæge os med vores egne kræfter. Men når vi forener vores kræfter og vores viden og indsigt, kan vi nå længere og opnå endnu bedre resultater. Vi vil hinanden det godt og forstå hinandens mål og hensigter. Vi rækker hånden ud og hjælper og støtter og opmuntrer, hvis rejsen bliver vanskelig,« sagde dronning Margrethe.

Under pressemødet dagen understregede hun endnu en gang, at Rigsfælleskabet bestående af Grønland, Færøerne og Danmark er meget vigtigt for hende.

Foto: Christian Klindt Sølbeck
Vis mere

»Fordi det efter min mening er en vigtig ting, at vi kan fortsætte med at samarbejde med den gensidige respekt, der skal være. Som jeg lægger stor vægt på,« sagde dronning Margrethe.