Det kan godt være, at det ikke bliver en statsmandsbegravelse, men den tidligere græske konge Konstantin 2. vil alligevel blive mindet på en særlig måde ved begravelsen på mandag, og flere royale gæster – herunder dronning Margrethe og kronprins Frederik – vil møde personligt op.

Forud for begravelsen, der vil blive afholdt ved Tatoi-paladset i Athen, vil den tidligere konge desuden blive mindet med en mindre pilgrimsfærd til kapellet Agios Eleftherios i Athen.

Det oplyser CNN.

Den afdøde konges familie, der blandt andet tæller hans kone, dronning Margrethes lillesøster, eksdronning Anne-Marie, havde ellers ønsket, at ekskongen ville få en rigtig statsmandsbegravelse. Desuden ønskede de, at der skulle være et æresoptog ved begravelsen.

Prinsesse Anne-Marie var kun 18 år, da hun i 1964 blev gift med den græske konge.
Prinsesse Anne-Marie var kun 18 år, da hun i 1964 blev gift med den græske konge. Foto: Steen Jacobsen
Vis mere

Den græske regering besluttede dog, at man ikke vil give kongen en statsmandsbegravelse, men at han kan blive begravet som privatborger ved kongefamiliens tidligere ejendom, Tatoi-paladset, som den græske regering ellers beslaglagde, efter kongefamilien forlod landet i 1967.

Her ligger flere andre tidligere græske monarker også begravet.

Dog ser det nu du til, at kongen alligevel vil blive æret med både en mindre pilgrimsfærd fra klokken 6 til 10 i kapellet i Agios Eleftherios. Der vil dog ikke være tale om en offentlig pilgrimsvandring. CNN har tidligere også beskrevet, at der vil være arrangement i den metropolitanske kirke i Athen, hvor familien har ønsket at gøre brug af de 200 pladser, som kirken har til rådighed.

Selve begravelsen forventes dog at finde sted for en tættere kreds af den nærmeste familie ved Tatoi.

Kong Konstantin blev 82 år.
Kong Konstantin blev 82 år. Foto: ADRIAN DENNIS
Vis mere

Ekskong Konstantin havde et nært forhold til flere af Europas monarker og andre kongelige.

Dronning Margrethe, kronprins Frederik og prinsesse Benedikte har allerede annonceret deres ankomst, og ifølge CNN vil den svenske konge samt den norske kronprins også deltage.

Ifølge mediet har kongen og dronningen af Holland også meldt deres ankomst, og det samme har storhertugen af Luxembourg.

Dertil kommer, at der vil være flere repræsentanter fra den spanske kongefamilie, da Konstantin 2.s søster er dronning af Spanien. Hendes søn, Konstantins 2.s nevø og Spaniens nuværende kong Felipe, vil komme til begravelsen. Og det samme vil hans far, den tidligere konge Juan Carlos, der de seneste tre år har boet i Abu Dhabi.

Tatoi-paladset er i dag forladt og ligner en ruin.
Tatoi-paladset er i dag forladt og ligner en ruin. Foto: STELIOS MISINAS
Vis mere

Ekskong Konstantin er gudfar til prins William, og der er forventninger om, at prinsen deltager i begravelsen, omend det ikke er blevet bekræftet.

Ifølge CNN har græsk politi gang i de helt store sikkerhedsforanstaltninger, så alt vil forløbe gnidningsløst op til kongens begravelses, der vil foregå klokken 12 i Tatoi.

Tatoi-paladset var i sin storhedstid et smukt hjem for den kongelige familie, men har siden 1967 fået lov at forfalde og fremstår i dag nærmest som en ruin. På billeder fra de internationale billedbureauer kan man se lastbiler, der er i gang med at køre store mængder fældede træer væk fra området i dagene efter Konstantins død.

Det fremgår ikke, om den græske stat vil gøre særlige forberedelser ved paladset, som staten overtog officielt i 90erne.

Der lader til at være travlhed ved Tatoi-paladset forud for den tidligere konges begravelse.
Der lader til at være travlhed ved Tatoi-paladset forud for den tidligere konges begravelse. Foto: STELIOS MISINAS
Vis mere

Den græske regering vil blive repræsenteret ved begravelsen i form af ​​kulturminister Lina Mendoni.

Den tidligere konge døde tirsdag efter at have været indlagt på intensiv efter et slagtilfælde. Han blev 82 år.

Han efterlader sig sin kone, parrets fem børn samt ni børnebørn.