Storbritanniens dronning, 91-årige Elizabeth II, og hendes mand, Prins Philip på 96, fejrede mandag deres jernbryllup.

Det britiske regentpar har med andre ord været gift i 70 år.

Den store dag, som det er ganske få ægtepar forundt at opleve – herhjemme omkring 100 om året – blev fejret under private former med den nærmeste familie på Windsor Castle vest for London og blev blandt andet markeret med et tre timer langt klokkespil i Westminster Abbey.

Derudover har regentparret lade sig forevige af kendisfotografen Matt Holyoak – på en platinfarvet baggrund. Det er der en grund til. Jernbryllup hedder nemlig ’platinbryllup’ i Storbritannien. Dronning Elizabeth er iført en enkel kjole fra sin faste skrædder, mens hun bærer en broche i guld, diamanter og rubiner, som Philip forærede hende i 1966.

Dagens fejring stod altså i skærende kontrast til brylluppet i 1947, der foregik under stor pomp og pragt. Der var otte brudepiger og to brudesvende. Parret fik 2.500 gaver og over 10.000 telegrammer, mens BBC Radio sørgede for, at 200 millioner mennesker verden over kunne følge ceremonien i radioen.

Vis mere

Elizabeth mødte den fem år ældre Philip som blot 13-årig. Da var han ved at uddanne sig til søofficer. Philip, der er søn af en græsk prins, fraskrev sig sine titler og sin græsk-ortodokse tro for at blive gift med den daværende britiske tronarving.

Dronning Elizabeth har ofte beskrevet Philip som ’sin klippe’. Men hvor han har stået fast, har det rumsteret i resten af familien. Tre af deres fire børn har været involveret i skilsmisser. Den mest omtalte var prins Charles’ skilsmisse fra prinsesse Diana, men også prins Andrews skilsmisse fra Sarah Ferguson rystede Det Forenede Kongerige.

Tidligere på året meddelte prins Philip, at han trækker sig fra sine officielle pligter, mens dronningen ufortrødent fortsætter med at varetage sine opgaver.

Vis mere

Vis mere