Dronning Elizabeth er kommet i kraftig modvind på de sociale medier på grund af en fødselsdagshilsen til sin skandaleramte søn.

Ved første øjekast ser den ellers meget uskyldig ud.

Det ligner en mors fødselsdagshilsen til sin søn. En dronnings anerkendelse af en prins.

Nu er det bare sådan, at moren er dronning Elizabeth, og den søn, hun hylder i opslag på Instagram og Twitter, er den skandaleramte prins Andrew.

Den britiske dronning Elizabeth får kritik for en fødselsdagshilsen til sin skandaleramte søn, prins Andrew. (Arkivfoto)
Den britiske dronning Elizabeth får kritik for en fødselsdagshilsen til sin skandaleramte søn, prins Andrew. (Arkivfoto) Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vis mere

For få måneder siden blev han tvunget til at frasige sig alle officielle pligter og opgive sine protektioner på grund af sin indblanding i Epstein-skandalen.

Prinsen var nær ven med den pædofili-anklagede amerikanske milliardær Jeffrey Epstein, og han er selv blevet beskyldt for at have misbrugt en meget ung kvinde seksuelt.

I november forsøgte prinsen at lægge låg på sagen i et tv-interview på BBC, hvor han efter manges mening viste manglende empati over for rigmandens ofre.

Noget tyder på, at dronningen – eller kongehuset – nu gør sig skyldig i noget lignende.

Prins Andrew fyldte 60 år onsdag. (Arkivfoto)
Prins Andrew fyldte 60 år onsdag. (Arkivfoto) Foto: WILL OLIVER
Vis mere

For da prins Andrew onsdag rundede 60 år, markerede Dronning Elizabeths officielle profiler på både Twitter og Instagram dagen.

Med to billeder af prinsen – et som baby og et nutidigt som voksen – ønskede dronningen sin næstyngste søn tillykke med den runde dag.

'På denne dag i 1960 blev prins Andrew født på Buckingham Palace, det første barn født af en regerende monark i 103 år.'

Det er faldet mange royale fans for brystet.

Opslagene på de to sociale medier blev efterfulgt af en sværm af kommentarer fra folk, der anklager dronningen for dårlig timing og manglende dømmekraft.

'Det her er bare... Jeg elsker monarkiet. Jeg elsker at følge med i alting. Men sikke en fornærmelse mod hans ofre og ofrene for pædofile overalt. Hvis han var uskyldig, ville han samarbejde med FBI,' skriver en royal fan med henvisning til, at det for nylig kom frem, at prinsen ikke havde reageret på henvendelserne fra FBI.

'Det her er virkelig dårlig smag,' skriver en anden.

Flere antyder, at opslagene skader monarkiet endnu mere i en periode, som allerede er fyldt med dårlige sager.

'Rædselsfuld timing ... har hoffet ansat en bunke republikanere undercover i deres kommunikationsafdeling eller hvad?' spørger en bruger.

Andre fraråder dronningen overhovedet at nævne prins Andrews navn på nuværende tidspunkt.

Der er også trofaste royalister, der ønsker prinsen tillykke, men langt de fleste brugere benytter opslaget til at lufte deres egen frustration og afsky over for prinsen.

'Hvordan vover du at slå dette op? Det viser solidaritet med en dybt umoralsk person – jeg væmmes,' lyder det for eksempel fra en bruger på Instagram, som ikke lægger skjul på sin harme over både majestæten og hendes søn.

Prinsen fødselsdag blev – på grund af skandalen – forbigået uden storslået festivitas og nye udmærkelser til prinsen.

Efter sigende har han selv bedt om ikke at blive udnævnt til admiral, som det ellers er normalt.

Lige nu er det et åbent spørgsmål, hvordan Epstein-skandalen ender for prisen.

Sikkert er det dog, at han navn for altid er blevet skadet af sagen.

Som den danske historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen sagde om prinsens fremtid i B.T. forleden:

»Den ser ret sort ud for prins Andrew. Medmindre han bliver fuldstændig frikendt på den ene eller anden måde, vil de her ting blive ved med at klæbe til ham resten af livet.«