Det hører til sjældenhederne, at dronning Elizabeth taler til den britiske befolkning.

Fredag annoncerede det britiske kongehus Buckingham Palace, at dronning Elizabeth vil tale til befolkningen på grund af corona-krisen.

»Hendes majestæt dronningen har optaget en særlig udsendelse til Storbritannien og Commonwealth i forbindelse med coronavirusset,« lød det i en pressemeddelelse.

Og faktisk er det yderst sjældent, at den britiske monark står frem og taler direkte til befolkningen. Talen er blot den femte, som den 93-årige dronning leverer i sin 68 år lang regeringstid - hvis man ser bort fra dronningens årlige juletale.

Den første tale, hun gav til nationen, kom i 1991 under begyndelsen af Golfkrigen. Seks år senere - i 1997 - talte hun til en befolkning, der var ramt af sorg, efter prinsesse Diana døde i en bilulykke i Paris.

Dronning Elizabeths egen mor, dronningemoderen Elizabeth, døde i 2002, og det blev tredje gang, regenten havde noget vigtigt og betydningsfuldt at meddele den britiske befolkning.

Seneste tale blev holdt i 2012, da dronning Elizabeth rundede et skarpt hjørne. Her fejrede hun sit 60-års regeringsjubilæum.

Søndag aften kan hun så sætte endnu en streg og markere sin femte tale gennem sin regeringstid.

Dronning Elizabeth taler til nationen klokken 21.

Udmeldingen fra det britiske kongehus kom, kort efter at Storbritannien fredag kunne notere en kedelig rekord i forbindelse med coronapandemien.

Således var der det seneste døgn registreret 684 dødsfald blandt coronapatienter i landet.

Det er det hidtil højeste antal blandt briterne og en stigning på 23 procent i forhold til torsdag. Med de seneste dødstal er der registreret 3.605 dødsfald relateret til coronavirus i Storbritannien.