Den britiske Dronningen Elizabeth har ifølge The Sunday Times Rich List en formue på 340 millioner pund, svarende til godt 2,9 milliarder danske kroner.
Den britiske Dronningen Elizabeth har ifølge The Sunday Times Rich List en formue på 340 millioner pund, svarende til godt 2,9 milliarder danske kroner. Foto: ANDY RAIN

Den britiske Dronning Elizabeth II modtog godt 350.000.000 kroner i apanage fra den britiske regering i 2015/2016, og nu er det blevet offentliggjort præcist, hvordan det royale overhoved brugte de mange millioner.

Det skriver The Independent.

Med et årligt tilskud på 350.000.000 kroner har den britiske dronning et noget større husholdningsbudget end gennemsnittet - og også væsentligt højere end vores egen royale familie herhjemme. Til sammenligning modtager Dronning Margrethe i 2016 79,5 millioner kroner i apanage.

Men hvad bruger man så de mange millioner på, når man er overhovedet for verdens mest omtalte monarki?

The Independent har taget et kig dronningens budget for 2015/2016, og her fremgår det, at forholdsvis praktiske ting som vedligeholdelse, lønudbetalinger og transport optager store poster i det royale budget.

Lønudgifter

Dronning Elizabeth har i alt 431 mennesker ansat i sin stab, som i alt bliver betalt 170,2 millioner kroner i løn fra appanagen. Den gennemsnitlig løn for at arbejde for dronningen er lidt over 300.000 kroner om året.  Derudover har dronningen i 2015/2016 fyret fem ansatte, som fik fratrædelser på i alt 1,8 millioner kroner, heraf var den største på ca. 436.000 kroner.

Vedligeholdelse

157 millioner kroner er blevet brugt på at vedligeholde ejendomme og til andre store projekter - heriblandt et nyt tag til den nordlige terrasse på Windsor Castle, som løber op i den nette som af 11,3 millioner kroner. Desuden har dronningen brugt 5,2 millioner kroner på at få tegnet planer for, hvordan Buckingham Palace skal renoveres.  Dronningen har derudover betalt 6,1 millioner kroner for en ny helikopter hangar.

Dronning Elizabeth. Her fotograferet i London d. 13. november 2016 under 'Remembrance Sunday'.

Praktisk arbejde

Selvom man er Dronning Elizabeth, er der også helt lavpraktiske ting, der skal ordnes; rengøring af afløbsrør, reparation af læk i tage og noget så banalt som skiftning af pærer i lamperne. For dronningen løber disse udgifter op i ca. 37,5 millioner kroner.

Derudover har dronningen brugt 6.1 millioner kroner på at få gjort rent, ordnet vasketøj og andre forfaldende pligter.

FILES-BRITAIN-ROYALS-ENTERTAINMENT-US-TELEVISIONwewwqe

Forbrug

Der er mange rum at varme og lamper at have tændt, når man bor på et slot. Således løb dronningens udgifter til gas og elektricitet i 2015/2016 op i 13,9 millioner kroner. The Independent kan fortælle, at dronningen har et 2.000 gange højere forbrug end en almindelig britisk husholdning

Mad og drikke

Som royal spiser man formodentlig mad, der er lidt over den gennemsnitlige standard, og dronning Elizabeth brugte da også en god sjat på mad og drikke i det forgangne apanage-år.

12,2 millioner kroner blev det til. Dertil lægges 4,4 millioner kroner som blev brugt på vin og spiritus - men med godt 96.000 gæster, der besøger Buckingham Palace hvert år, er der også nok munde at stille tørsten på.

Transport

Som det er tilfældet med vores egen royale familie, rejser Dronning Elizabeth og den britiske royale familie naturligvis også en del.

Sidste år brugte hun så ledes 34,9 millioner kroner på rejser. Ofte rejser dronningen også rundt i sin egen helikopter, som hun betaler 14,8 millioner kroner for om året for at lease. Dertil lægges udgifter på 9,6 millioner kroner for flyrejser og 8,7 millioner kroner til transport med bil og tog.

Selvom Dronning Elizabeth tydeligvis bruger store summer på hverdagens gøremål, er der dog langtfra tomt på kistebunden. Hun har nemlig en personlig formue på intet mindre end 2,9 milliarder kroner, ifølge The Sunday Times Rich List.

 

 

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.